Let op! Geld lenen kost geld

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

De renteaftrek die momenteel geld voor de financiering van een restschuld komt te vervallen. Hierdoor wordt verhuizen met een restschuld duurder. Een restschuld financieren Vanaf begin 2018 vervalt deze renteaftrek. Veel huizenbezitters met een restschuld maken momenteel gebruik van deze regeling, welke in het leven is geroepen als tijdelijke maatregel ivm de crisis. Het voordeel…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

Datum

De renteaftrek die momenteel geld voor de financiering van een restschuld komt te vervallen. Hierdoor wordt verhuizen met een restschuld duurder.

Een restschuld financieren

Vanaf begin 2018 vervalt deze renteaftrek. Veel huizenbezitters met een restschuld maken momenteel gebruik van deze regeling, welke in het leven is geroepen als tijdelijke maatregel ivm de crisis. Het voordeel hier van is/was:

  • Door de renteaftrek kan een restschuld fiscaal vriendelijk worden gefinancierd.
  • Door de renteaftrek kunnen banken een Restschuldfinanciering toetsen op basis van de werkelijke lasten, waardoor meer geleend kan worden.

Gevolgen vervallen renteaftrek restschuldfinanciering

De kosten voor huizenbezitters stijgen op het moment dat de renteaftrek komt te vervallen. Daarnaast zullen banken naar verwachting gaan behandelen als een consumptieve lening. De impact van deze financiering op de leencapaciteit is groot, met als gevolg dat wordt verwacht dat er volgend jaar minder geleend kan worden. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de rentetrek voor financieringen van een restschuld die zijn ontstaan van 28-10-2012 tot 31-12-2017 blijft behouden.

Strop voor huizenbezitter en huizenmarkt

Voor zowel de huizenbezitter als de huizenmarkt is dit zeer nadelig, zeker in combinatie met de maximale hypotheek welke op basis van de woningwaarde in 2018 daalt van 101% maar 100%. Hierdoor wordt volgend jaar verhuizen met een restschuld moeilijker.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576