Let op! Geld lenen kost geld

Lening aanvragen: hierdoor kun je minder lenen

Heb je een private lease auto op je naam staan? Dan is de kans groot dat dit betekent dat een eventuele lening lager uitvalt. Veel mensen hebben namelijk geen weet dat zaken als een private lease auto invloed hebben op de hoogte van een lening. Dit is echter niet zo gek aangezien de regels die…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Lening aanvragen: hierdoor kun je minder lenen

Datum

Heb je een private lease auto op je naam staan? Dan is de kans groot dat dit betekent dat een eventuele lening lager uitvalt. Veel mensen hebben namelijk geen weet dat zaken als een private lease auto invloed hebben op de hoogte van een lening. Dit is echter niet zo gek aangezien de regels die hier op van toepassing zijn pas sinds 1 juli 2016 van kracht zijn.

Het komt er op neer dat een deel van de waarde – van bijvoorbeeld een private lease auto – wordt gezien als lening.

Niet alleen een private lease auto zorgt er voor dat er een registratie plaatsvindt bij Bureau Krediet Registratie (BKR), ook de volgende zaken beïnvloeden de leencapaciteit negatief:

Openstaande lening(en)

Vanzelfsprekend hebben alle openstaande leningen invloed op de hoogte van het leenbedrag.

Koop op afbetaling

Vandaag de dag kunnen veel producten geleased worden, en nog meer producten kunnen gekocht worden op afbetaling. Denk maar aan de lease van een auto of het op afbetaling kopen van een nieuwe TV.

Hiervoor geldt in het algemeen: wordt er een afbetalingsregeling afgesproken die langer duurt dan drie maanden voor een bedrag hoger dan 500 euro dan levert dit een BKR-registratie op. Die kan nadelig werken bij het afsluiten van een lening.

Creditcard

Zelfs als je maandelijks netjes je rekeningen betaald wordt een credit gezien als een lening. Het limiet op je creditcard kan meetellen bij het aanvragen van een lening.

Wat is er niet geregistreerd?

Niet alles waar een betalingsachterstand op is wordt geregistreerd bij het BKR. Een betalingsachterstand van minder dan vier maanden op de hypotheek, studielening en telefoonabonnement worden bijvoorbeeld niet geregistreerd bij het BKR.

Let op: de regels met betrekking tot telefoonabonnementen zijn wel onderhevig aan veranderingen.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576