Let op! Geld lenen kost geld

IMF: Nederlanders lenen veel te veel voor hypotheek

“De hypotheekschulden moeten omlaag en de hypotheekrenteaftrek moet snel worden afgebouwd”, aldus het IMF over Nederland. Het IMF wil in de toekomst de mogelijkheden qua hypotheken inperken. Als het aan het IMF ligt kunnen we in de toekomst nog maar 80% van het aankoopbedrag van een woning financieren met een hypotheek. Momenteel is dit nog…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

IMF: Nederlanders lenen veel te veel voor hypotheek

Datum

“De hypotheekschulden moeten omlaag en de hypotheekrenteaftrek moet snel worden afgebouwd”, aldus het IMF over Nederland.

Het IMF wil in de toekomst de mogelijkheden qua hypotheken inperken. Als het aan het IMF ligt kunnen we in de toekomst nog maar 80% van het aankoopbedrag van een woning financieren met een hypotheek. Momenteel is dit nog 100% + 2%. Vanaf 2028 moet dit op 90% liggen, en daarna – als het aan het IMF ligt – komt dit op 80% te liggen. Deze maatregel zal in de toekomst de mogelijkheid tot een restschuld op een woning ook verkleinen.

Het IMF stelt dat als de gemiddelde schuld minder is, er meer geld te besteden is. Dit is goed voor de economie. Het IMF pleit ook voor een verlaging van de limieten op maximale leningen.

Schuldenlast

Algemeen gezien staat de Nederlandse economie er relatief goed voor. Dit had beter gekund ware het niet dat de hoge schuldenlast van de huishoudens hier als een rem op werkt. Om dit te verbeteren moet de hypotheekrenteaftrek worden afgebouwd, en moeten huizenkopers worden verplicht meer eigen middelen in te brengen bij het kopen van een huis.

De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland stelt IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting. Dit zorgt er voor dat consumenten voorzichtig zijn, met als gevolg dat zij minder besteden. Dit zou wellicht anders liggen als de gemiddelde schuldenlast niet zo hoog zou zijn.

Om deze schuldenlast te verlagen pleit het IMF voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Er dient afgebouwd te worden naar een verlaging van nu 0,5 naar 1 procentpunt per jaar, tot 90% van de waarde van de betreffende woning. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar maximaal 100% in 2018.

De groei trekt aan

Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie het komende jaar met ongeveer 2% groeit. Recentelijk schatte het IMF nog dat de groei 1,6% zou zijn in 2016, en 1,7% in 2017. De aantrekkende groei en meevallende belastinginkomsten geven het kabinet echter meer ruimte om de economie te stimuleren.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576