Vanaf 1 mei krijgen consumenten die een mobiele telefoon kopen op afbetaling een registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Vorig jaar berichten we (Let op! Bellen kost geld) dat er sprake zou zijn van deze maatregelen, maar nu is het zo ver en gaat deze regeling dan ook echt in.
Bijna iedereen heeft vandaag de dag een mobiele telefoon, vaak ook een dure smartphone. Wat vaak de doorslag geeft bij de aanschaf van een mobiele telefoon op afbetaling is het feit dat de nieuwste toestellen van Apple en Samsung vaak al gauw minimaal 700 euro kosten. In plaats van in een keer het geld te betalen kiezen veel consumenten voor een maandelijks bedrag bovenop het bedrag wat zij betalen voor de kosten van het abonnement. Hierdoor wordt de telefoon geleidelijk afbetaald. Aan het eind van het contract is de telefoon afbetaald, en dus eigendom.
Voor nieuwe abonnementen
Deze nieuwe regels gelden enkel voor nieuwe abonnementen op afbetaling en niet voor abonnementen die reeds lopen. De hoogte van je “krediet” geldt bovendien enkel op de telefoon, de kosten van het telefoonabonnement worden hier niet in doorberekend. Wie geen BKR-registratie wilt heeft een aantal opties:
- Betaal de telefoon naar wens in een keer of neem een sim only abonnement
- Kies een mobiele telefoon goedkoper als 250 euro. Toestellen onder de 250 euro vallen niet onder de BKR-registratie
- Leen geld bij familie/vrienden voor een nieuwe telefoon, deze worden niet bij het BKR registreert
- Een zakelijke telefoon binnen een eigen BV wordt niet BKR geregistreerd
- Abonnement waar de telefoon geleased wordt in plaats gekocht vallen niet onder nieuwe regels
Kredietcheck
Wat ook nieuw is het feit dat telecomproviders vanaf 1 mei de kredietwaardigheid van hun klanten dienen te checken. Met andere woorden: kan jij het telefoon met abonnement wel betalen? Zowel in de winkel als online zal de consument een zogenoemde inkomens-lastentoets moeten invullen. Deze dient naar waarheid ingevuld te worden. Volgens de wet hoeven er voor kredieten onder de 1000 euro geen loonstrook of bankrekening getoond te worden, maar indien fraude of onjuistheden aan het licht komen zal het krediet in een keer afgelost dienen te worden.
AFM
Met deze nieuwe maatregelen wil de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten – en met name jongeren – beschermen tegen te hoge leningen en andere schulden die zij niet kunnen betalen.
Gevolgen BKR-registratie
Veel Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR. Een groot deel hier staat “positief” vermeld, zonder betalingsachterstand. Bedrijven kunnen zo zien dat je je betalingsverplichtingen prima nakomt. Een BKR registratie is dus niet per definitie nadelig.
Een telecomkrediet heeft echter wel gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die je af kunt sluiten. Deze bedragen lopen snel op. Ga je binnenkort een huis kopen en heb je een nieuwe telefoon nodig: bedenk dan goed hoe je dit aanpakt.