Let op! Geld lenen kost geld.

Studieschuld ten koste van koophuis

Omdat hypotheekverstrekkers vaak nog steeds kijken naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld, in plaats van het openstaand bedrag waarop…

Datum

Auteur

Omdat hypotheekverstrekkers vaak nog steeds kijken naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld, in plaats van het openstaand bedrag waarop is ingelost, zijn studieschulden nog steeds van grote invloed op de hoogte van hypotheken. Starters hebben het hierdoor moeilijk in de markt. Dit blijkt uit een recent verschenen onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Het ISO deed een inventarisatieronde onder een aantal grote hypotheekverstrekkers, waaronder ING, Rabobank, Florius, ABM Amro, en Aegon. Hierbij hebben zij de rekentools op de website van de hypotheekverstrekker zelf als uitgangspositie genomen. “Hoewel de regels zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, is daar te weinig van te merken bij deze hypotheekverstrekkers. Lenen in het “sociale” leenstelsel ontneem starters de kans op een woning”, aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Forse verschillen

Het ISO meent dat dit in strijd is met een in 2015 aangenomen motie in de Tweede Kamer. Met deze motie werd de minister opgeroepen om de berekening van de hoogte van de hypotheek te baseren op de actuele schuld. Dit zou afgesproken dienen te worden met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

“Bij een bruto-inkomen van 40.000 euro en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met 42.274 euro (oude stelsel) of 25.418 (nieuwe stelsel). Dit forse verschil zorgt er in veel gevallen voor dat starter geen woning kunnen kopen, wat tevens zorgt voor opstopping in de studentenhuisvesting. Daarnaast kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek. Afspraak is afspraak: de norm moet zijn dat hypotheekverstrekkers kijken naar de actuele schuld, niet de oorspronkelijk schuld.” aldus van den Brink.

Geen BKR registratie

Een studieschuld bij DUO betreft geen registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is niet nodig volgens overheid omdat een studieschuld van andere aard is als een consumptief krediet. Hierdoor zijn er kansen voor het verzwijgen van de studieschuld. Een onderzoek van het BKR heeft al reeds uitgewezen dat dit voorkomt, maar lang niet altijd bewust. Onder de oude regeling gaf ongeveer 39% van de afgestudeerde de studieschuld niet op bij de hypotheekaanvraag.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat de registratie van studieschulden wel geregistreerd zouden moeten worden bij het BKR. Zij willen zo voorkomen dat starters een te grote financiële verplichting aangaan.

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 6,5%
Maandbedrag € 565
Looptijd 120 mnd