Let op! Geld lenen kost geld.

Binnenkort geen Doorlopend Krediet meer?

Het ooit zo populaire Doorlopend Krediet lijkt langzaam maar zeker van de markt te verdwijnen. Het Doorlopend Krediet was aan…

Datum

Auteur

Het ooit zo populaire Doorlopend Krediet lijkt langzaam maar zeker van de markt te verdwijnen. Het Doorlopend Krediet was aan het begin van deze eeuw verreweg het meeste gebruikte leenproduct, naast de Persoonlijke Lening. Ruim 40 kredietaanbieders boden toen zo’n 60 leenproducten aan op basis van het Doorlopend Krediet.

Anno 2021 ziet dit beeld er heel anders uit. Op dit moment zijn er nog maar 4 aanbieders die een Doorlopend Krediet aanbieden in 7 productvormen. Een wereld van verschil.

De reden hiervoor ligt bij de aangescherpte regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor doorlopend kredieten, in de strijd tegen overcreditering en de algemene totale schuldenlast. Deze regels zijn in de afgelopen jaren dusdanig aangescherpt dat het voor aanbieders niet langer rendabel is om doorlopende kredieten aan te bieden.

Hierbij mag vermeld worden dat het beleid van de AFM zijn vruchten afwerpt aangezien de totale schuldenlast ten opzichte van 2010 gehalveerd is.

Gevaren

Toch schuilen er gevaren in deze aanpak van de AFM. Met het Doorlopend Krediet had je “geld achter de hand”, dat wil zeggen: wat je afloste kon je ook weer opnemen. Nu dit product langzaam maar zeker verdwijnt blijven er 2 peperdure alternatieven over: flitskredieten en roodstaan op de rekening. Alternatieven met een peperdure rente.

Met name de flitskredieten blijken moeilijk te weren van de Nederlandse markt. Aanbieders verhuizen hun operatie simpelweg naar het buitenland om de Nederlandse wetgeving te ontlopen.

Het is dan ook zaak dat de Nederlandse overheid de laatste mazen in de wet dicht om deze flitskredieten tegen te gaan.

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 7,1%
Maandbedrag € 581
Looptijd 120 mnd