Let op! Geld lenen kost geld.

Looptijd lening

Looptijd van je lening Met de looptijd van een lening wordt de termijnen van een lening bedoelt. Hiermee kun je…

Geld lenen doe je zelf online tegen de laagste rente van Nederland.

Looptijd van je lening

Met de looptijd van een lening wordt de termijnen van een lening bedoelt. Hiermee kun je berekenen wat de totale kosten voor een financiering zijn. Deze informatie helpt bij het besluit of je een lening wel of niet wilt aangaan.

Verschillende vormen van een looptijd

Hoe je de looptijd berekent, hangt af van de kredietvorm die je afsluit. Dat kan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening zijn.

Theoretische looptijd bij een Doorlopend Krediet

De looptijd van een Doorlopend Krediet staat meestal op het rekeningoverzicht dat je maandelijks van de bank ontvangt. Hierbij spreekt de bank niet over een reguliere looptijd, maar over de theoretische looptijd.

De theoretische looptijd houdt in dat de vermelde looptijd van je lening een indicatie is die aan een aantal voorwaarden is verbonden, namelijk:

  • Je betaalt maandelijks de minimale maandtermijn die contractueel is afgesproken
  • Het rentepercentage blijft gelijk aan het percentage dat op dat moment op je rekeningoverzicht staat vermeld
  • Er worden geen (toekomstige) opnames en/of extra stortingen gedaan

Waarom de theoretische looptijd slechts een indicatie is van de daadwerkelijke looptijd en termijnen die je nog moet betalen? Een Doorlopend Krediet geeft je juist de vrijheid om boetevrij af te lossen, kosteloos een bedrag op te nemen en heeft een variabel rentepercentage. Hoe je van deze mogelijkheden gebruik maakt, heeft invloed op de daadwerkelijke looptijd.

Praktische looptijd van een Persoonlijke Lening

In tegenstelling tot een doorlopend krediet heeft een Persoonlijke Lening wél een praktische looptijd – ofwel een looptijd die niet kan veranderen. Die looptijd staat vermeld op je kredietovereenkomst, net als het rentepercentage en je maandtermijn. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat al deze gegevens vast staan. De bank kan dus niet zomaar het maandtermijn of rentepercentage verhogen.

Het enige wat invloed heeft op de praktische looptijd, is als je zelf naast je maandtermijn een extra aflossing doet. Bij de meeste banken zal hierdoor de praktische looptijd ingekort worden. Dat hangt van de voorwaarden van de desbetreffende bank af. Let daarnaast ook op of je ‘boetevrij’ kunt inlossen of dat hier kosten aan verbonden zijn.

Advies over de looptijd van je lening

Hoe hoog de looptijd moet zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Neem bijvoorbeeld de maandtermijn. Hoe hoger je maandtermijn is, hoe korter je looptijd. Maar je maandtermijn moet wel betaalbaar voor je blijven én verantwoord zijn. Wij zorgen altijd dat de financiering die je kiest, bij je past.

Een andere factor die mee kan spelen, is leeftijd. In de meeste gevallen zal het inkomen dalen zodra je met pensioen gaat. Mocht de lening niet voor je pensioengerechtigde leeftijd ingelost zijn, dan moet de maandtermijn betaalbaar zijn op basis van je nieuwe inkomen. Daarom is het soms verstandig om de lening voor je pensioengerechtigde leeftijd te hebben ingelost. Het feit blijft wel: hoe korter de looptijd, des te minder kosten je hoeft te betalen over de lening. Hierdoor valt je maandtermijn echter vaak flink hoger uit.

Meer weten over de looptijd van je bestaande of nieuwe lening? Bel dan naar 0318 – 452 452, vraag een vrijblijvende offerte aan of vul ons contactformulier in: we helpen je graag!