Let op! Geld lenen kost geld

Wil jij verantwoord geld lenen

Want wat is nu beter, lenen of sparen? Wanneer je een aankoop kunt uitstellen is het verstandig om beter te sparen. Hierdoor krijg je ook nog eens rente. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen, maar je huidige auto rijdt nog prima. Het is dus verstandig om rekening mee te houden dat je een deel van de lening…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Wil jij verantwoord geld lenen

Datum

Want wat is nu beter, lenen of sparen? Wanneer je een aankoop kunt uitstellen is het verstandig om beter te sparen. Hierdoor krijg je ook nog eens rente. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen, maar je huidige auto rijdt nog prima.

Het is dus verstandig om rekening mee te houden dat je een deel van de lening elke maand zult moeten terugbetalen. Daarnaast is het ook een goede reden om verstandig te lenen om zo hogere kosten te vermijden. Indien je bijvoorbeeld een reparatie aan huis uitstelt is er een mogelijkheid dat er grotere schade ontstaan. In sommige gevallen is lenen dus goedkoper en wanneer je direct geld nodig hebt, kan lenen een oplossing zijn voor bijvoorbeeld je studie.

Begroting

Wanneer je leent zul je elke maand rente en een deel van lening terugbetalen. De vraag is of je dat lukt met jouw budget? Wanneer je een begroting maakt dan kom je daar snel achter. In dit overzicht zet je je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Je telt de bedragen van een paar maanden op en je deelt deze door het aantal maanden. Je inkomsten en uitgaven zijn dan omgerekend naar een bepaald bedrag per maand. Hierdoor kun je beter zien of je uitkomt met je geld.

Geld overhouden

De vraag is ook of je wel voldoende geld over houdt. Op het moment dat je geld leent kun je meer kopen zoals een keuken of een auto. Daarnaast zul je de lening terug moeten betalen met rente. Wanneer je geld leent is het belangrijk dat je de lasten ook kunt dragen en dat betekent ook in de toekomst.

Een lening is net zo verantwoord als jezelf bent. Je kunt de aflossing en rente terugbetalen en je hoeft geen rekening te houden met minder inkomen tijdens de looptijd. Bent u bijvoorbeeld van plan om in de toekomst parttime te gaan werken of met pensioen te gaan? Houd dan rekening met minder inkomsten zodat u de lening ook kunt terugbetalen.

Let op de looptijd van de lening

De looptijd is de periode waar binnen je de lening moet terug betalen en deze wordt vaak in maanden uitgedrukt. Daarbij is het wel lastig om je daarbij wat voor te stellen, want bij 72 maanden ben je 6 jaar bezig om de lening terug te betalen.

De rente over de lening wordt per maand berekend. Als u uw lening snel wilt terugbetalen (u heeft dan een korte looptijd) gaan uw maandlasten omhoog omdat u per maand meer moet terugbetalen. Maar de lening is wel goedkoper omdat u korter leent. Dat hogere bedrag moet wel in uw budget passen. Lukt dat niet? Kies er dan voor om per maand een lager bedrag terug te betalen. Het duurt dan wel langer voordat de lening is terugbetaald (u heeft dan een langere looptijd).

Hoelang gaat de aankoop mee

Wanneer je geld leent voor een aankoop, dan is het belangrijk dat de looptijd van de lening korter of gelijk is aan de levensduur van het artikel. Als je een lening aanvraagt voor een auto waar je vier jaar mee wilt doen, dan is het verstandig om de lening binnen deze periode terug te betalen. U moet er toch niet aan denken dat u uw oude auto nog steeds aan het terugbetalen bent, terwijl u al in een nieuwe auto rijdt?

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576