Let op! Geld lenen kost geld

We lenen minder maar geven meer uit

Consumenten hebben in juli 2,8% meer besteed dan in juli 2016, meldt het CBS. Dat komt vooral doordat Nederlandse huishoudens gemiddeld genomen meer te besteden hebben. Hierdoor wordt ook minder geleend voor consumptieve doeleinden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De bestedingen laten al vier maanden op rij een groei zien van meer dan…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

We lenen minder maar geven meer uit

Datum

Consumenten hebben in juli 2,8% meer besteed dan in juli 2016, meldt het CBS. Dat komt vooral doordat Nederlandse huishoudens gemiddeld genomen meer te besteden hebben. Hierdoor wordt ook minder geleend voor consumptieve doeleinden, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De bestedingen laten al vier maanden op rij een groei zien van meer dan 2%. Consumenten geven vooral meer uit aan woninginrichting en kleding. Ook wordt vaker een bezoek gebracht aan restaurant of kapper. De ondervraagde consumenten geven echter wel aan minder positief gestemd te zijn over hun toekomstige financiële positie. Hierdoor is het maar de vraag of de stijgende lijn van consumptieve bestedingen ook dit najaar zal aanhouden.

Meer te besteden

Vooral omdat meer mensen een baan hebben gevonden is het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in het tweede kwartaal van 2017 met 2,1% gestegen. Dit percentage is gelijk aan het groeicijfer in het eerste kwartaal. Op basis van de nieuwe cijfers kan het CBS geen exacte verdeling van deze positieve inkomensontwikkeling over de verschillende groepen huishoudens in kaart brengen. Er zijn groepen die er weinig van merken, terwijl anderen wel het gevoel zullen ervaren meer geld uit te kunnen geven.

Het totaal aan uitstaande schulden van Nederlandse huishoudens is opnieuw toegenomen. Het totaal aan uitstaand consumptief krediet nam daarbij juist af, terwijl de studieschuld een lichte stijging laat zien. De schuldenlast bestaat dan ook vooral uit hypothecair krediet. Opvallend detail daarbij: in het tweede kwartaal werden meer woninghypotheken afsloten dan aflost.

Meer consumptief krediet

Voor volgend jaar wordt een stijging van uitstaande consumptieve krediet verwacht. Vanaf 1 januari 2018 mag een nieuwe hypotheek namelijk niet hoger zijn dan de waarde van het koophuis. Overige kosten, zoals advies-, notaris- of taxatiekosten, zijn dan niet meer mee te financieren vanuit de hypotheek. Omdat hiervoor het spaargeld aangesproken zal moeten worden blijft er minder over. Een nieuwe keuken of een nieuwe dakkapel zal naar verwachting vaker gefinancierd worden met consumptief krediet als een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576