Let op! Geld lenen kost geld

Twintig procent leenreclames niet in orde

Eind vorig jaar heeft de AFM onderzoek gedaan naar banners (een reclame-uiting op internet) met aanbiedingen voor leningen. Ruim tachtig procent van de onderzochte banners voldeed aan de wettelijke reclameregels. In 2006 was dat nog zestig procent. In totaal zijn 299 banners van negen kredietverstrekkers en zestien bemiddelaars beoordeeld en zijn er meer dan 400…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Twintig procent leenreclames niet in orde

Datum

Eind vorig jaar heeft de AFM onderzoek gedaan naar banners (een reclame-uiting op internet) met aanbiedingen voor leningen. Ruim tachtig procent van de onderzochte banners voldeed aan de wettelijke reclameregels. In 2006 was dat nog zestig procent. In totaal zijn 299 banners van negen kredietverstrekkers en zestien bemiddelaars beoordeeld en zijn er meer dan 400 verschillende websites gescreend.

De leenbanners van drie van de onderzochte marktpartijen voldeden niet aan de reclameregels. Deze drie marktpartijen zijn door de toezichthouder aangesproken. Ze hebben hierop hun banners aangepast of verwijderd. Uit de doorlopende monitoring na afloop van het onderzoek bleek dat vrijwel alle leenbanners aan de reclameregels voldeden.

Een adverteerder is verplicht extra informatie te geven, als in een reclame voor lenen een maandlast of een rentepercentage genoemd wordt. In een tabel moet de adverteerder dan de maandlast, de effectieve rente, de looptijd en de totale prijs noemen. Ook moet duidelijk zijn of het om een doorlopend krediet gaat of niet, en waar het kredietprospectus te krijgen is.

In de meeste leenbanners staat geen maandlast of rentepercentage. Adverteerders hanteren meer algemene bewoordingen. Zodra een maandlast of rente wordt genoemd, moet de consument aanvullende informatie krijgen zodat hij beter inzicht krijgt in de leenaanbiedingen en deze onderling kan vergelijken.

A-Krediet voldoet aan de strenge eisen die de AFM stelt aan leenreclames. Zo zijn op de site van A-Krediet de rentetarieven, de looptijd, de maandlast en de totale prijs van het krediet terug te vinden, precies zoals wettelijk staat voorgeschreven. Zo zorgt A-Krediet ervoor dat ze ten alle tijde een transparante en vertrouwde partij voor u is op het gebied van lenen, verzekeren en hypotheken. Bekijk hier onze rentetarieven.

Bron: InFinance

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576