Let op! Geld lenen kost geld

Totaal betalingsachterstanden daalt snel

Sinds de start van de Kredietbarometer in 2012 is in januari 2018 het laagste percentage betalingsachterstanden gemeten tot nu toe. Op 1 januari 2018 had 6,6% van de Nederlanders met een lopende lening een geregistreerde betalingsachterstand. Dit blijkt uit de meest recente Kredietbarometer van de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) die trends en ontwikkelingen in…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Totaal betalingsachterstanden daalt snel

Datum

Sinds de start van de Kredietbarometer in 2012 is in januari 2018 het laagste percentage betalingsachterstanden gemeten tot nu toe. Op 1 januari 2018 had 6,6% van de Nederlanders met een lopende lening een geregistreerde betalingsachterstand. Dit blijkt uit de meest recente Kredietbarometer van de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) die trends en ontwikkelingen in het betalingsgedrag van kredietnemers meet.

Meer registratie, minder problemen

De data die de Stichting BKR verzameld slaan zij op in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). In 2012 stonden hier 8,8 miljoen mensen in geregistreerd. Begin 2018 zijn dit er 10,4 miljoen. Dit lijk een forse groei, maar is mede te verklaren door het feit dat kleine kredieten tegenwoordig ook worden geregistreerd. Ook zijn private lease-contracten en telefoonkredieten toegevoegd. Ondanks deze groei is er een daling van het aantal probleemgevallen waar te nemen.

Lagere rente

Het CKI bescherm de consument tegen overkreditering, en verhelpt zo dus dat er problematische situaties optreden. Bovendien kan op basis van dit CKI snel de kredietwaardigheid van de consument beoordeeld worden. De risico’s van de kredietverstrekkers nemen hierdoor af wat in de praktijk leidt tot lagere rentes.

Laagste percentage

Toen de BKR Kredietbarometer in 2012 zijn intrede deed had 7,5% van de consumenten met een lopende lening een achterstand op de betalingsverplichtingen. Nu – in 2018 – is dat bijna een volle procent minder. “We zien nu het laagste percentage ooit sinds met de Kredietbarometer zijn gestart.” Aldus Peter van den Bosch – bestuurder van Stichting BKR. “Dat betekend dat ruim 93% van de consumenten met een kredietverplichting positief geregistreerd staat in het Centraal Krediet Informatiesysteem dat door de Stichting BKR wordt beheerd. Consumenten die positief geregistreerd staan zullen makkelijker krediet kunnen krijgen.”

Steeds beter

Nederland telt in totaal iets meer dan 687.000 kredietnemers met een achterstand op de betalingsverplichtingen. Vorig jaar waren dit er nog bijna 730.000. “In een jaar tijd zijn er gelukkig heel veel mensen uit de financiële problemen gekomen. De absolute piek van betalingsachterstanden zagen we op 1 juli 2015 toen er bijna 778.000 mensen een achterstand op hun krediet hadden, omgerekend 9,4%. We gaan dus alweer 2,5 jaar de goede kant op”, aldus van den Bosch.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576