Let op! Geld lenen kost geld

Studenten hebben geen zicht op schuld

Ruim 60% van de ondervraagde geeft aan geen idee te hebben van de hoogte van zijn of haar studieschuld. Bovendien blijkt dat veel studenten niet weten dat er rente wordt geheven over hun studieschuld. Betere voorlichting Het ISO pleit dan ook voor een betere voorlichting over lenen, en het ISO wil dat de Tweede Kamer…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Studenten hebben geen zicht op schuld

Datum

Ruim 60% van de ondervraagde geeft aan geen idee te hebben van de hoogte van zijn of haar studieschuld. Bovendien blijkt dat veel studenten niet weten dat er rente wordt geheven over hun studieschuld.

Betere voorlichting

Het ISO pleit dan ook voor een betere voorlichting over lenen, en het ISO wil dat de Tweede Kamer hier meer aandacht aan besteed. ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers vind dat overheid de ‘Let Op! Geld lenen kost geld’ banners in moet zetten om studenten bewuster te maken. Hameleers vraagt zich terecht af waarom de overheid wel strenge eisen stelt aan instanties die geld lenen aan burgers voor het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe auto, maar een student van 17 of 18 jaar  zonder enig probleem en duidelijke voorlichting duizenden euro’s kan lenen.

Onderzoek

Het betreffende onderzoek is door het ISO uitgevoerd nadat uit eerdere berichtgeving is gebleken dat het aantal studenten met een studieschuld flink stijgt. Bovendien neemt het terug te betalen bedrag flink toe. Het aantal studenten met een lening is met 40.000 toegenomen tussen 2003 en 2009. Ook de hoogte van het schuld nam toe van circa € 8.000,- tot € 12.500,-.

A-Krediet

Bij A-Krediet zijn er voor studenten geen mogelijkheden voor het afsluiten van een lening. A-Krediet is van mening dat een lening pas afgesloten moeten kunnen worden wanneer de financiële situatie van de aanvrager dit toelaat, en deze de lening volledig terug kan betalen zonder hierdoor in de problemen te raken.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576