Let op! Geld lenen kost geld

Sluit nú nog voordelig je lening over: vanaf 1 januari 2021 minder mogelijk!

Heb je al een tijd een Persoonlijke Lening lopen, of heb je bijvoorbeeld meerdere leningen uitstaan zoals een lening voor een auto, een telefoon die je per maand afbetaalt en een creditcard waarop je in termijnen ook een bedrag terugbetaalt? Dan kan het voordelig zijn om deze lening of leningen over te sluiten, zodat één…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Sluit nú nog voordelig je lening over: vanaf 1 januari 2021 minder mogelijk!

Datum

Heb je al een tijd een Persoonlijke Lening lopen, of heb je bijvoorbeeld meerdere leningen uitstaan zoals een lening voor een auto, een telefoon die je per maand afbetaalt en een creditcard waarop je in termijnen ook een bedrag terugbetaalt? Dan kan het voordelig zijn om deze lening of leningen over te sluiten, zodat één nieuwe lening ontstaat tegen een flink lagere rente. Maar let op: per 1 januari 2021 veranderen de leennormen, waardoor je met hetzelfde inkomen flink minder mag lenen. Daarom kan het gunstig zijn op korte termijn nog je lening te laten oversluiten, zodat je deze besparing niet misloopt!

Veel mensen betalen eigenlijk te veel voor hun lopende leningen. Ze weten namelijk niet dat ze dezelfde lening elders zouden kunnen afsluiten tegen een lagere rente. Daarom is het, vooral bij al langer lopende leningen óf als je meerdere leningen naast elkaar hebt lopen bij verschillende aanbieders, altijd de moeite om te kijken of je jouw lening(en) goedkoper kunt oversluiten. Een greep uit de voordelen:

 • Je betaalt minder rente en dus ook minder per maand.
 • Je lening(en) laten oversluiten bij A-Krediet is helemaal gratis.
 • Laat je je lening(en) oversluiten, dan kun je vaak ook nieuwe voorwaarden afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks meer of minder aflossen.
 • Sluit je meerdere leningen over tot één nieuwe lening? Dan heb je niet alleen minder kosten maar ook meer overzicht. 
 • Je ‘oude’ lening wordt vanzelf afgemeld bij het BKR en de nieuwe wordt aangemeld. Dit regelen wij, hiervoor hoef je zelf niets te doen.
 • Voor huiseigenaren, ambtenaren en senioren gelden nu vaak betere voorwaarden bij een Persoonlijke Lening, waardoor oversluiten extra aantrekkelijk is.
 • Weten of je lening of leningen oversluiten voor jou voordelig is? Neem contact op of vraag gratis een voorstel aan via de website. Wij zoeken de meest gunstige leningen voor je uit en sturen binnen 24 uur een vrijblijvende offerte op. Maar doe dit wel op tijd! Vanaf 1 januari 2021 veranderen de leennormen waardoor het met hetzelfde inkomen moeilijker wordt om hetzelfde bedrag te lenen, zéker tegen extra gunstige voorwaarden. Hieronder leggen we uit wat er gaat veranderen.

Wat is een leennorm?

Als je een nieuwe lening afsluit, dan kijkt de kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank) naar wat je binnen jouw financiële situatie veilig kunt lenen. Een van de zaken waar dan naar gekeken wordt, is de wettelijk bepaalde ‘leennorm’. Die leennorm is het bedrag dat je maandelijks, na het betalen van je maandelijke leningaflossing, moet overhouden voor je levensonderhoud. De leennorm beschermt je zo tegen een te hoge lening, én tegen te hoge aflossingen.

Hoe wordt dan bepaald hoeveel je mag lenen?

Kredietverstrekkers bepalen wat je mag lenen in vier stappen, namelijk:

 1. Vaststellen basissnorm en norm woonlast
 2. Berekenen leennorm
 3. Berekenen leencapaciteit
 4. Maximale leenbedrag

Voorbeeldberekening leennorm

Stel: je woont alleen en je netto maandinkomen is 1800 euro. De basisnorm voor een alleenstaande is voor 2020 vastgesteld op 964 euro, en de norm woonlast op 229 euro – die zijn wettelijk vastgesteld. 

De leennorm die voor jouw situatie geldt, bereken je volgens de volgende wettelijk vastgelegde formule: (basisnorm)+(15%*(Netto inkomen-norm woonlast – basisnorm)) + (€40). Ofwel, in dit geval: 964+0,15x(1800-229-964)+40. Jouw leennorm zou dus uitkomen op 1.095,05 euro. Dat bedrag moet je dus minimaal overhouden elke maand, als je een lening zou afsluiten. 

Wil je je lening of leningen oversluiten vóór 1 januari 2020, dan is dit het soort leennorm waar kredietverstrekkers dan naar kijken. Klik hier om de leennormen voor 2020 te bekijken.

Nieuwe leennormen

De nieuwe leennormen in 2021 worden strenger, waardoor je in feite met hetzelfde maandsalaris minder mag lenen in 2021 dan je in 2020 had kunnen doen. 

Stel dat we het vorige voorbeeld opnieuw berekenen, maar dan voor 1 januari 2021, dan is de ‘formule’ als volgt: (basisnorm)+(15%*(Netto inkomen-norm woonlast – basisnorm)) + (€275). Ofwel, het minimumbedrag dat je dan per maand moet overhouden is niet 1.095,05 euro, maar 1330,05 euro. 

Omdat wettelijk bepaald wordt dat je vanaf volgend jaar maandelijks verplicht méér moet overhouden na het aflossen van je lening(en), wordt het dus moeilijker om een lening af te sluiten, en soms onmogelijk om je huidige leningen goedkoper over te laten sluiten. Het ‘oude’ leenbedrag ligt dan te hoog om volgens de nieuwe normen ‘opnieuw’ geleend te mogen worden. 

Maar je zit tenslotte al aan die ‘oude’ lening vast, en als je deze niet mag oversluiten, blijf je dus eigenlijk te veel betalen! Daarom kan het voordelig zijn om deze nu nog over te laten sluiten tegen een lagere rente, zodat je geen geld misloopt dat je had kunnen besparen. 

Bereken je mogelijke besparing!

Weten wat je zou kunnen besparen als je je lening bij A-Krediet oversluit? Klik hier en gebruik onze handige rekentool. Liever meteen een vraag stellen of een vrijblijvende offerte aanvragen? Mail (info@a-krediet.nl) of bel ons (0318-452452), of vraag via deze link om een gratis voorstel. We helpen je graag!

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576