Let op! Geld lenen kost geld

Renteverschil wordt groter bij leningen

Door de kredietcrisis is er recentelijk veel veranderd in de rente tarieven die banken voor hun leningen vragen. Zo zijn de renteverschillen tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker zijn inmiddels opgelopen tot bijna tien procent, blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek. De kredietcrisis is grotendeels verantwoordelijk voor het steeds duurder worden van leningen: de duurste aanbieders berekenden deze zomer een…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Renteverschil wordt groter bij leningen

Datum

Door de kredietcrisis is er recentelijk veel veranderd in de rente tarieven die banken voor hun leningen vragen. Zo zijn de renteverschillen tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker zijn inmiddels opgelopen tot bijna tien procent, blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek.

De kredietcrisis is grotendeels verantwoordelijk voor het steeds duurder worden van leningen: de duurste aanbieders berekenden deze zomer een gemiddelde rente van 16,4 procent, een stijging van 2,6 procent ten opzichte van de maanden daarvoor. Bij de goedkoopste geldverstrekkers ligt de rente lager: zij hanteren een tarief vanaf 6,9 procent, 0,7 procent meer dan de periode eerder dit jaar.

Vergelijking bij A-Krediet

Wie een doorlopend krediet wil afsluiten, kan maar beter bij zoveel mogelijk aanbieders een offerte aanvragen. Dit is de zin waar verschillende media vandaag een artikel mee openen. Gelukkig is ook hierbij een nuance aan te brengen. Zo kunt u eenvoudig op een plek een offerte aanvraag indienen voor uw lening, waarbij de verschillende aanbieders voor u op rente en voorwaarden worden vergeleken met elkaar.

Meer concreet: Wie een doorlopend krediet van 12.500 euro (met vaste maandlast van 250 euro) afsluit, is bij de duurste aanbieder 6400 euro meer kwijt dan bij de voordeligste. Renteverschillen tussen duurste en goedkoopste aanbieder lopen namelijk op tot 9,5 procent.

Wat is nou precies een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarbij vooraf een bepaalde maximum limiet wordt afgesproken, de zogenaamde kredietlimiet. Tot dat bedrag mag onbeperkt en op ieder moment geld worden opgenomen en weer afgelost. De rente van een doorlopend krediet is variabel. De rente betaalt u alleen over het opgenomen bedrag.

Geen transparantie

Bij persoonlijke leningen is het verschil minder groot, namelijk 7,8 procent. Reden voor de grote verschillen, is volgens de onderzoeker het gebrek aan transparantie op de kredietmarkt. Aanbieders presenteren wel de vaste maandlasten, maar verzuimen er op te wijzen dat de looptijd van het krediet ook afhankelijk is van de rente. Stijgt de rente en blijven de maandelijkse lasten hetzelfde dan duurt het afbetalen langer.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576