Let op! Geld lenen kost geld

Rente flitskredieten naar maximaal 10%

Kopen op afbetaling wordt goedkoper. Minister Hoekstra van Financiën gaat de rente op flitskredieten tijdelijk verlagen van 14% naar 10%, om consumenten in financiële problemen tegemoet te komen. Mogelijk wordt deze maatregel al per 1 augustus ingevoerd en geldt enkel op nieuwe leningen. Op bestaande leningen blijft het huidige tarief van toepassing. 14% rente Op…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Rente flitskredieten naar maximaal 10%

Datum

Kopen op afbetaling wordt goedkoper. Minister Hoekstra van Financiën gaat de rente op flitskredieten tijdelijk verlagen van 14% naar 10%, om consumenten in financiële problemen tegemoet te komen.

Mogelijk wordt deze maatregel al per 1 augustus ingevoerd en geldt enkel op nieuwe leningen. Op bestaande leningen blijft het huidige tarief van toepassing.

14% rente

Op dit moment is de rente op kortlopende leningen – als koop op afbetaling – 14 procent. In vergelijking met de rente op consumptieve kredieten waar de rente nog steeds historisch laag is met 3,9% is de rente op een flitskrediet erg hoog.

Hoekstra stelt dat de renteverlaging een forse stap is, maar geeft ook aan dat de rente niet verder omlaag gaat. Hij wil zo voorkomen dat een flitskrediet aantrekkelijk wordt met als gevolg meer huishoudens die in de problemen komen.

In 2011 zijn de regels voor aanbieders van flitskrediet al flink aangescherpt. Veel aanbieders hebben daarna hun activiteiten stopgezet. Veel buitenlandse aanbieders bleven nog wel actief.

Hoekstra zorgde er vorig jaar voor dat ook buitenlandse aanbieders van flitskredieten zich aan de maximale rente van 14% dienden te houden. Op de vraag of 14 procent rente niet te hoog is stelt Hoekstra dat we te maken hebben met een vrije markt. Een verbod vindt hij te ver gaan, maar als verder ingrijpen nodig blijkt dat wordt dit zeker overwogen.

Nibud

Budget instituut Nibud is blij met de renteverlaging omdat kwetsbare huishoudens zo iets meer lucht krijgen. Het Nibud waarschuwt echter ook geen verdere drastische verlagingen door te voeren.

Korte termijn oplossing

Flitskredieten zijn voornamelijk populair bij de kwetsbare huishoudens waar de nood voor extra financiële ruimte hoog is. Zij hebben geen alternatieve manier om extra financiële middelen aan te trekken en een duur flitskrediet biedt dan uitkomst. Een korte termijn oplossing die de acute nood wegneemt, maar op lange termijn voor problemen zorgt door de hoge rente.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576