Let op! Geld lenen kost geld

Persoonlijke lening soms aftrekbaar

Dan is het in sommige gevallen mogelijk dat u de rente hiervan kan aftrekken van de belasting. Hoe dit precies werkt en in welke gevallen het niet en wel kan, dat lees je in dit artikel. Rente Persoonlijke Lening aftrekbaar De rente die je betaalt over een Persoonlijke Lening is meestal niet aftrekbaar, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente dit…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Persoonlijke lening soms aftrekbaar

Datum

Dan is het in sommige gevallen mogelijk dat u de rente hiervan kan aftrekken van de belasting. Hoe dit precies werkt en in welke gevallen het niet en wel kan, dat lees je in dit artikel.

Rente Persoonlijke Lening aftrekbaar

De rente die je betaalt over een Persoonlijke Lening is meestal niet aftrekbaar, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente dit is in box 1. Alleen wanneer je de persoonlijke lening gebruikt voor een verbouwing of verbetering van je woning, mag je de rente aftrekken in box 1 van de inkomstenbelasting.

Omdat de rente voor een persoonlijke lening meestal niet aftrekbaar is, is het door de bank gehanteerde rentetarief ook meteen de netto-rente die je betaalt over de lening. Je kunt zoveel mogelijk besparen op deze kosten door te kiezen voor de persoonlijke lening met de laagste rente. In de module voor online leningen vergelijken, kun je direct opzoeken welke kredietverstrekker voor jou het voordeligste is.

Persoonlijke lening aftrekbaar belasting –Box 3

Dit is vooral aftrekbaar van de hoogte van je vermogen en de hoogte van de lening. In dat geval kun je een persoonlijke lening wel aftrekken van het belastbaar vermogen in box 3. In box 3 zal de belasting geheven worden over je vermogen wat bijvoorbeeld beleggingen en spaargeld kan zijn.

Eventuele schulden mag je van je belastbaar vermogen aftrekken. Hiervoor hanteert de fiscus wel een minimale grens van 2.900 euro voor alleenstaanden en 5.800 euro voor fiscaal partners. Alleen het deel van je lening boven deze grens is aftrekbaar. Zijn je schulden (inclusief de persoonlijke lening) lager? Dan kun je de persoonlijke lening niet in aftrek nemen.

Het heeft natuurlijk alleen zin om je schulden af te trekken in box 3 als je vermogen minimaal hoger is dan de heffingsvrije grens. Deze bedraagt 21.139 euro per persoon. Is je vermogen namelijk lager, dan hoef je sowieso geen belasting erover te betalen.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576