Let op! Geld lenen kost geld

Pas op met een gratis autolening

Deze vorm van lenen lijkt natuurlijk erg interessant, want u hoeft hierdoor geen kosten te maken. Maar is dit nu inderdaad het geval of is het verstandig om hiermee op te passen? Geld lenen kost altijd geld en ook op het moment wanneer het om een “gratis” autolening gaat. In dit artikel lees u over…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Pas op met een gratis autolening

Datum

Deze vorm van lenen lijkt natuurlijk erg interessant, want u hoeft hierdoor geen kosten te maken. Maar is dit nu inderdaad het geval of is het verstandig om hiermee op te passen? Geld lenen kost altijd geld en ook op het moment wanneer het om een “gratis” autolening gaat. In dit artikel lees u over de verschillende kosten waar u rekening mee dient te houden.

Lagere overige kortingen

Op het moment dat u een financiering tegen 0% af kunt sluiten is de kans groot dat er verder ook weinig mogelijkheden tot onderhandelen bestaan. De rente is uiteraard niet echt 0% maar een normaal commercieel rentepercentage. Dit rentepercentage ziet u echter niet doordat deze in de prijs van de auto is versleuteld. De kans is daarom groot dat de autoverkoper niet of nauwelijks in zal gaan op uw pogingen om tot een korting op de aanschafprijs te komen. Hierdoor zal u dus eigenlijk “teveel” voor de auto betalen op het moment dat u deze niet middels deze lening financiert; deze rentekorting wordt namelijk niet aan u weggegeven maar blijft in de prijs van de auto zitten.

Heeft u een auto om in te ruilen en sluit u een lening af om de rest van het bedrag te financieren? Pas er dan voor op dat de waarde van de auto die u inruilt niet te laag wordt geschat, aangezien dat een bekende methode is om alsnog een goede marge te kunnen maken.

Krediet en controle

Houd er bovendien rekening mee dat er sprake is van een krediet, onafhankelijk van de rente die u betaalt. Op het moment dat u een auto leent tegen 0 procent per jaar, heeft u niet zomaar meer de mogelijkheid om een ander krediet aan te gaan.

Het BKR heeft het krediet in de registers staan, waardoor het lastig kan zijn om bij een bank een nieuwe lening af te sluiten. U dient in sommige gevallen de autolening eerst af te betalen, voordat u een nieuw krediet aan kunt gaan. Ondanks de kosten van 0% per jaar kunt u dus wel degelijk hinder ondervinden van deze lening.

Verplichtingen bij een lening

Tenslotte bent u op basis van de lening verplicht om de auto binnen de genoemde looptijd af te betalen. Raakt de auto total loss en bent u daar niet tegen verzekerd, of kunt u de auto na verloop van tijd niet meer betalen?

In dat geval is er sprake van wanbetaling en is de kans groot dat u te maken zal krijgen met boeterente of extra kosten. Wat dat betreft is een autolening van 0 procent rente lang niet altijd volledig zonder kosten en bijkomende mogelijke problemen, dus weeg dit goed af tegen de overige mogelijkheden die u heeft.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576