Het lijkt erop dat de hypotheekrente en spaarrente maar blijven dalen maar als je naar de leenrentes kijkt zul je zien dat deze de afgelopen maanden nauwelijks in beweging is geweest. En dit is echt apart, aangezien de marktrentes waarbij de banken bij elkaar kunnen lenen juist maar blijven dalen. Dat betekent dat de bank steeds goedkoper kan lenen maar toch kan de consument niet goedkoper lenen.
Om toch een verklaring te vinden voor de daling van de markrentes moet er vooral gekeken worden naar hoe het rentepercentage dat banken hanteren opgebouwd is. De basis voor deze leenrentes vormt de Euribor. De Euribor is een tarief waartegen Europese banken bij elkaar geld kunnen lenen. Daar bovenop rekenen banken nog enkele kosten en winst die vervolgens de leenrente bepalen.
De reden waarom leenrentes niet dalen, komt doordat banken een hogere risico-opslag hanteren dan voorheen. Door de toenemende werkloosheid en het groeiend aantal betalingsproblemen wordt voor de banken het risico dat iemand zijn of haar lening niet meer kan terugbetalen steeds groter. Hierdoor stijgt de risicopremie die banken hanteren.
Daarnaast dienen banken eerst geld aan te trekken om dit vervolgens uit te kunnen lenen. Dit kunnen ze doen door middel van spaargeld of door middel van leningen van beleggers, pensioenfondsen of andere banken. Ook beleggers en collega banken zien immers dat steeds meer mensen hun leningen niet meer kunnen terugbetalen en dat de kredietwaardigheid van Nederlandse banken is gedaald. Hierdoor moeten banken een hogere rente betalen om geld te kunnen lenen van andere banken of van beleggers.
Verwachting leenrentes
Omdat de werkloosheid in Nederland en het aantal mensen met schulden nog steeds toeneemt, heeft het er alle schijn van dat de leenrentes niet zullen gaan dalen. Banken zullen geconfronteerd blijven met de hogere risico’s van geld uitlenen.