Let op! Geld lenen kost geld

Nieuw record hypotheekmarkt ligt op de loer

Kwartaal 1 van 2018 stevent af op een record, het kan namelijk het beste kwartaal sinds jaren worden voor de hypotheekmarkt. Dit kan geconcludeerd worden op basis van cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Deze groei wordt met name mogelijk gemaakt door consumenten met hogere inkomens met hogere hypotheken. Kwartaal 1 van 2017 was…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nieuw record hypotheekmarkt ligt op de loer

Datum

Kwartaal 1 van 2018 stevent af op een record, het kan namelijk het beste kwartaal sinds jaren worden voor de hypotheekmarkt. Dit kan geconcludeerd worden op basis van cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Deze groei wordt met name mogelijk gemaakt door consumenten met hogere inkomens met hogere hypotheken.

Kwartaal 1 van 2017 was het beste kwartaal in 6 jaar tijd. Sinds 2011 was er niet zo’n goed jaar geweest. Op basis van de tot nu toe bekende cijfers wordt verwacht dat het eerste kwartaal van 2018 dit gaat overtreffen. Zowel januari 2018 als februari 2018 zijn de beste januari en februari sinds 2011 gebleken, de verwachting is dat dit voor maart ook geldt. Het aantal hypotheekaanvragen ligt maar liefst 22% hoger als dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Meerdere aanvragen

De rentes stijgen weer en dat heeft invloed gehad op de stijging van het aantal aanvragen. Wanneer de hypotheekrente stijgt worden aanvragen doorgaans via een versneld traject ingediend bij de geldverstrekkers. Bovendien wordt de aanvraag in sommige gevallen ingediend bij meerdere aanbieders.

Oversluiten

De stijging van de hypotheekrentes heeft er bovendien voor gezorgd dat consumenten met een hypotheek wakker geschud zijn. Veel van deze consumenten zijn toch eens gaan kijken of zij hun hypotheek niet goedkoper kunnen oversluiten.

Woningverbeteringen

Ook verhogingen van lopende hypotheken dragen bij aan de stijging in het aantal aanvragen van hypotheken. Consumenten kiezen er niet alleen voor om te verhuizen. Veel consumenten kiezen er voor om woningverbeteringen die zij al langere tijd voor ogen hebben te realiseren, tegen relatief lage rentes nu het nog kan. Hiervoor verhogen zij de lopende hypotheek, sluiten een 2e hypotheek af of gaan voor een onderhandse verhoging van de hypotheek zonder tussenkomst van de notaris.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576