Let op! Geld lenen kost geld

Nibud waarschuwt voor flitskredieten

Het Nibud waarschuwt al sinds 2007 voor dergelijke leningen. In de volksmond ‘flitskredieten’ of ‘minileningen’. Ondanks de recente aanscherpingen van de kredietverstrekkingregels zijn er aanbieders die consumenten weten te verleiden om deze kleine kredieten af te sluiten tegen hoge kosten. Het Nibud adviseert consumenten dan ook om andere alternatieven goed te overwegen. Nieuwe regels Vanaf…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nibud waarschuwt voor flitskredieten

Datum

Het Nibud waarschuwt al sinds 2007 voor dergelijke leningen. In de volksmond ‘flitskredieten’ of ‘minileningen’. Ondanks de recente aanscherpingen van de kredietverstrekkingregels zijn er aanbieders die consumenten weten te verleiden om deze kleine kredieten af te sluiten tegen hoge kosten. Het Nibud adviseert consumenten dan ook om andere alternatieven goed te overwegen.

Nieuwe regels

Vanaf 1 juni 2011 gelden er nieuwe regels omtrent deze flitskredieten. Tot op heden golden er voor flitskredieten andere regels als voor normale kredieten, maar niet meer. Vanaf nu moeten flitskredieten voldoen aan dezelfde regels als normale kredieten. Alle kosten die verplicht zijn bij het afsluiten van een lening, moeten in het kostenpercentage worden omgerekend. Dit mag niet meer bedragen dan 16% per jaar (de maximum kredietvergoeding).

Verstrekkers van flitskredieten hebben daarom een nieuwe strategie bedacht. Zij vragen nu geld voor bepaalde diensten als een garantiestelling, verzekering advies en het snel overboeken van de leensom. Daarnaast worden er forse boetes gerekend wanneer de consument het geleende bedrag te laat terug betaald.

Het Nibud vind dit een zorgwekkende ontwikkeling; er veranderd immers weinig. Nog steeds worden er torenhoge bedragen in rekening gebracht op kleine leningen.

De AFM over de nieuwe manier van aanbieden: “De AFM raadt consumenten aan goed na te denken voordat ze een krediet aan gaan. Neem genoeg tijd voordat je een lening kiest. Sluit nooit direct een lening af na het ontvangen van de offerte of aanbieding. De meeste mensen nemen minimaal drie dagen de tijd.”

Rood staan is voordeliger

Het Nibud wijst nadrukkelijk op alternatieven voor flitskredieten. Roodstand is onder andere een voordeligere optie. De kosten voor €150,– rood staan tegen 16% zijn beduidend minder dan de €25,– die sommige partijen in rekening brengen voor een spoedboeking of een garantstelling. Geld lenen van een vriend of familielid is ook goedkoper. Wel wijst het Nibud op het maken van goede terugbetaalafspraken.

Verantwoord lenen

Uit onderzoek in december 2010 bleek dat veel mensen met een lening, hun lening als last ervaren. Dit zijn vooral mensen die de voorbereidingen, die erg belangrijk zijn bij het aangaan van een lening, niet zo nauw hebben genomen. Het is onder andere belangrijk om goed geïnformeerd te worden over de rente, aflossing en voorwaarden van de lening. Vaak lopen mensen tegen het feit aan dat zij meer moeten aflossen per maand dan zij van te voren hadden gedacht. Het Nibud roept mensen dan ook op om de Risicometer Lenen in te vullen. Zo worden spijt en hoge kosten voorkomen.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576