Let op! Geld lenen kost geld

Negatieve spaarrente maakt lenen duurder

In de media is er tegenwoordig steeds vaker sprake van “een negatieve rente” op spaartegoeden. Een negatieve rente op spaartegoeden houdt in dat er geld betaald moet worden over het spaargeld, in plaats van dat het geld oplevert. De negatieve rente is een nieuw wapen in de strijd van de centrale banken om economische groei…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Negatieve spaarrente maakt lenen duurder

Datum

In de media is er tegenwoordig steeds vaker sprake van “een negatieve rente” op spaartegoeden. Een negatieve rente op spaartegoeden houdt in dat er geld betaald moet worden over het spaargeld, in plaats van dat het geld oplevert.

De negatieve rente is een nieuw wapen in de strijd van de centrale banken om economische groei aan te jagen. Het wordt echter met de dag duidelijker dat dit beleid ook negatieve effecten met zich meebrengt.

Vandaag de dag hanteren al diverse centrale banken een negatieve rente. Onder andere de ECB, de Bank of Japan en de Zwitserse centrale bank. Dit houdt in dat commerciële banken rente betalen over tegoeden die ze bij de centrale bank hebben staan, in plaats van dat hen dit geld oplevert.

Deze kosten gaan ten koste van de winstmarges van de commerciële banken, deze kosten moeten de banken dan ook ergens anders weer op terugverdienen.

Lenen wordt duurder

In plaats van de kosten van de negatieve rente door te bereken op spaarders hebben de banken besloten deze kosten op een andere manier terug te verdienen. Banken gaan deze kosten terugverdienen door hun winstmarge op hypotheken en leningen te verhogen. Het gevolg hiervan is dat geld lenen duurder wordt. Precies het tegenovergesteld van wat de centrale banken proberen te bereiken met de invoering van negatieve rentes.

De invoering van negatieve rentes door de centrale banken zouden in theorie leningen en hypotheken goedkoper moeten maken, maar in de praktijk pakt dit dus anders uit.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576