Let op! Geld lenen kost geld

Nederlandse hypotheekrente hoog

Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft een hypotheekschuld welke tot een van de hoogste ter wereld behoort. Aan de andere kant sparen Nederlandse huishoudens ook relatief veel geld echter dit doen zij via de pensioenfondsen welke dit geld met name in het buitenland beleggen. Doordat dit geld in het buitenland wordt belegd en de banken deze gelden…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nederlandse hypotheekrente hoog

Datum

Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft een hypotheekschuld welke tot een van de hoogste ter wereld behoort. Aan de andere kant sparen Nederlandse huishoudens ook relatief veel geld echter dit doen zij via de pensioenfondsen welke dit geld met name in het buitenland beleggen. Doordat dit geld in het buitenland wordt belegd en de banken deze gelden niet kunnen inkopen voor de financiering van hypotheken zijn de banken aangewezen op de internationale kapitaalmarkt.

Kredietcrisis

Voor het begin van de kredietcrisis was het aantrekken van geld nauwelijks een probleem voor de banken. Er was voldoende geld beschikbaar voor de financiering van hypotheken waardoor de hypotheekrentes op een laag niveau konden worden gehouden. Helaas is sinds de kredietcrisis het steeds moeilijker voor banken om aan geld te komen. Dit heeft mede te maken met de risico’s welke beleggers momenteel op de Nederlandse hypotheekmarkt zien. Hierdoor willen beleggers alleen geld uitlenen tegen een hogere rente. Om dit te ondervangen proberen de banken zoveel mogelijk spaargeld aan te trekken waardoor zij minder afhankelijk zijn van de hoge rentes van de beleggers.

Hoge marges

Daarnaast is er door het wegvallen van een aantal banken op de Nederlandse hypotheekmarkt minder concurrentie zodat de banken hogere marges kunnen berekenen voor de hypotheken. De Nederlandsche bank verwacht echter dat dit van tijdelijke aard is. Zodra de kapitaalmarkt aantrekt zal ook op de hypotheekmarkt meer concurrentie komen van, met name, buitenlandse aanbieders. Hierdoor zal de marge op hypotheken dalen naar een lager en normaal niveau.

Tweede hypotheek relatief duur

Ondanks dat de rente op hypotheken relatief hoog is zijn de rentes op bijvoorbeeld een Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening juist gedaald in de afgelopen jaren. Geld lenen voor het financieren van een verbouwing aan uw woning kan daarom voordelig zijn middels een consumptieve financiering. Mede door de besparing van notaris, taxatie en afsluitkosten kan een lening een voordeligere oplossing zijn dan het afsluiten van een tweede hypotheek. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden of bekijk hier de rentetarieven.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576