Let op! Geld lenen kost geld

Nederlanders schatten rente op roodstand veel te laag in

De meeste Nederlanders zien rood staan dan ook niet als lenen en schatten daardoor de rente veel te laag in. Dat blijkt uit het onderzoek wat in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten gedaan is. Het onderzoeksbureau GFK heeft in totaal 511 Nederlandse consumenten, in opdracht van de AFM gevraagd, naar hun ervaringen met rood staan.…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nederlanders schatten rente op roodstand veel te laag in

Datum

De meeste Nederlanders zien rood staan dan ook niet als lenen en schatten daardoor de rente veel te laag in. Dat blijkt uit het onderzoek wat in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten gedaan is.

Het onderzoeksbureau GFK heeft in totaal 511 Nederlandse consumenten, in opdracht van de AFM gevraagd, naar hun ervaringen met rood staan. Zo blijkt dat 44 procent geregeld rood staat en dat 15 procent maandelijks rood staat. De mensen die veel rood staan hebben vaak een spaartegoed onder 10.000 euro en een inkomen onder de 39.000 euro per jaar.

Wat veel consumenten onderschatten is dat rood staan op een betaalrekening erg duur is. De meeste banken vragen hier namelijk tussen de 12 en 15 procent rente voor.  Veel Nederlandse consumenten zijn zich hier vaak helemaal niet van bewust. Daarnaast denkt tweederde van de ondervraagden dat de rente lager is dan 12 procent. Eenderde denkt zelfs dat rood staan minder dan 6 procent rente kost.

Wat hierbij opvalt is dat de consument rood staan zeer goedkoop inschat. Voor mensen die structureel rood staan kan het (veel) voordeliger zijn om een consumptief krediet af te sluiten. Wat verder opvallend is, uit het onderzoek, dat mensen die een consumptief krediet afgesloten hebben vaker rood staan dan de rest van de consumenten.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576