Let op! Geld lenen kost geld

Nederlanders hebben relatief weinig schulden naast hypotheekschuld

Uit een recent wereldwijd onderzoek van de ING is gebleken dat Nederlanders relatief weinig schulden hebben naast hun hypotheekschulden. In vergelijking met andere landen blijkt dat Nederlanders het rustig aan doen met geld lenen. Nederlanders staan er om bekend dat ze hoge hypotheekschulden hebben. Het CBS stelde in 2011 dat tijdens de kredietcrisis Nederlanders de…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nederlanders hebben relatief weinig schulden naast hypotheekschuld

Datum

Uit een recent wereldwijd onderzoek van de ING is gebleken dat Nederlanders relatief weinig schulden hebben naast hun hypotheekschulden. In vergelijking met andere landen blijkt dat Nederlanders het rustig aan doen met geld lenen.

Nederlanders staan er om bekend dat ze hoge hypotheekschulden hebben. Het CBS stelde in 2011 dat tijdens de kredietcrisis Nederlanders de hoogste langlopende schulden van Europa hadden, wanneer de hypotheekschulden uitgedrukt worden als percentage van het nationaal inkomen.

Een gevolg hiervan was dat de kredietcrisis in Nederland langer voelbaar was. Een reden hiervoor was het feit dat huiseigenaren de waarde van hun woning zagen dalen, vaak tot onder de waarde van de hypotheek die zij hadden afgesloten om het huis te kopen. Hierdoor hield de consument de hand op knip. Bovendien ging de huizenmarkt volledig op slot. Het verkopen van een huis in deze tijd betekende vaak dat er een sprake was van een restschuld.

Aflossingsvrije hypotheken

De kredietcrisis is gelukkig voor het grootste deel gaan liggen, toch maakt De Nederlandsche Bank (DNB) zich nog zorgen om de hoge hypotheekschulden. Met name omdat nog ruim de helft van deze schulden bestaat uit aflossingsvrije hypotheken.

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er niet afgelost en blijft de schuld bestaan. Dit kan een probleem opleveren aan het einde van de rit, bijvoorbeeld als het inkomen van de huiseigenaar daalt.

Positieve noot

Het is echter niet allemaal negatief. Want zo hoog als de hypotheekschulden zijn, leent de Nederlandse consument verder – in vergelijking met andere landen – minder. De Hollandse nuchterheid zorgt ervoor dat men zichzelf niet snel in de schulden steekt en minder snel overgaat tot kopen op krediet bij bijvoorbeeld de Wehkamp of met een creditcard.

Lage schuldenlast naast hypotheek

Van de ondervraagde Nederlanders geeft 41% aan geen schuld te hebben buiten de hypotheekschuld. Dit staat tegenover 52% voor de gemiddelde Europeaan. Voor inwoners van Luxemburg (76%) en Turkije (76%) geldt volgens het onderzoek van de ING dat zij sneller een lening aan gaan.

Persoonlijke lening

In de voorgaande jaren was de persoonlijke lening de populairste vorm van financiering. Ook dit jaar is de persoonlijke lening bij een bank of geldverstrekker de meest voorkomende lening.

Turkije, de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn de uitzondering op de regel. In deze landen geldt dat niet de persoonlijke lening maar de creditcard de meest voorkomende lening is. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling omdat de rentes op creditcards vaak vele malen hoger is als bijvoorbeeld op een persoonlijke lening. De rente op een creditcard kan al gauw oplopen tot 14%, waar de rente van een persoonlijke lening start bij 4,1%. Het afsluiten van een persoonlijke lening is in dat geval dat ook een verstandigere keuze.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576