Let op! Geld lenen kost geld

Nederlanders durven eindelijk weer te lenen

Zo is het nieuw verstrekte krediet in september 2013 met 1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is wat de vereniging van financieringsmaatschappij in Nederland, VFN, uit de voorlopige cijfers van het CBS concludeert. Sinds eind 2008 is het maandelijks verstrekte krediet bijna gehalveerd naar een niveau van 350 miljoen euro in september 2013.…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nederlanders durven eindelijk weer te lenen

Datum

Zo is het nieuw verstrekte krediet in september 2013 met 1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is wat de vereniging van financieringsmaatschappij in Nederland, VFN, uit de voorlopige cijfers van het CBS concludeert. Sinds eind 2008 is het maandelijks verstrekte krediet bijna gehalveerd naar een niveau van 350 miljoen euro in september 2013.

“De verslechtering van het economische klimaat in de achterliggende jaren heeft een forse weerslag gehad op de financieringsbereidheid van consumenten. Parallel aan de recente stijging van het consumentenvertrouwen is de consument nu echter ook weer meer geneigd om aankopen te financieren.” Dit is wat VFN vertelt over het economische klimaat van Nederland. Dit laatste blijkt ook uit de VFN Financieringsbarometer, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. In dit onderzoek geven consumenten aan eerder bereid te zijn om grote aankopen te financieren.

Herstel van de markt van belang voor de ontwikkeling van de economie

Uit recent onderzoek wat door de Universiteit van Tilburg is uitgevoerd in opdracht van de VFN is gebleken dat de direct relatie tussen verantwoorde consumptieve kredietverlening en consumptie en economische groei belangrijk daarvoor is.

Vaak is consumptief krediet een procyclisch product en er zijn steeds meer consumenten die doorlopende kredieten en persoonlijke leningen afsluiten in tijden van economische groei. Daarnaast beperkt de consument hun kredietruimte als het economisch even tegenzit.

De roodstanden op betaalrekeningen zijn in de afgelopen jaren van economische neergang juist fors gestegen. “Het is opmerkelijk dat de consument in tijden van economische krimp steeds meer heeft gekozen voor de relatief dure financieringsvorm roodstanden op betaalrekeningen”, aldus Reitsma.

De financieringsbarometer van de VFN biedt een indicatie voor de ontwikkeling van het nieuw verstrekte krediet in de komende 12 maanden. De combinatie van aankoopbereidheid en financieringsbereidheid van consumenten voorspelt de verwachte groei.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576