Let op! Geld lenen kost geld

Nederland leent voor € 450 miljoen bij Wehkamp

Uit een recent onderzoek van tv-programma Kassa is naar voren gekomen dat Nederlandse consumenten maar liefst € 450 miljoen aan leningen uit hadden staan bij Wehkamp in april van dit jaar. Vaak is op een dergelijke lening de maximale rente van 14% van toepassing. 285.000 consumenten Dat veel consumenten op afbetaling aankopen doen bij Wehkamp…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Nederland leent voor € 450 miljoen bij Wehkamp

Datum

Uit een recent onderzoek van tv-programma Kassa is naar voren gekomen dat Nederlandse consumenten maar liefst € 450 miljoen aan leningen uit hadden staan bij Wehkamp in april van dit jaar. Vaak is op een dergelijke lening de maximale rente van 14% van toepassing.

285.000 consumenten

Dat veel consumenten op afbetaling aankopen doen bij Wehkamp is geen geheim. In het jaarverslag van 2015 van RFS Holland Holding – waar Wehkamp onder valt – is te lezen dat zo’n 285.000 consumenten een krediet hebben bij het bedrijf. In April van dit jaar stond het totale saldo van kredieten op 450 miljoen euro. In het afgelopen boekjaar bracht RFS Holland Holding ruim € 61 miljoen euro in rekening bij haar klanten, een grote gedeelte hiervan betreft rentebetalingen.

Consequenties

Deskundigen vertellen in de aflevering van Kassa dat voornamelijk mensen in een financieel kwetsbare positie kopen op afbetaling. Vaak wordt niet goed nagedacht over de lange termijn consequenties van kopen op afbetaling. Vaak is het voor deze groep al niet mogelijk een normaal krediet af te sluiten, het kopen op afbetaling zorgt ervoor dat dit in de toekomst ook niet mogelijk is. Kopen op afbetaling is in een dergelijk situatie vaak de enige optie, een maximale rente van 14% is het gevolg.

Wet- en regelgeving

In een reactie op de aflevering van Kassa heeft Wehkamp laten weten zich altijd aan de geldende wet- en regelgeving te houden en dat er altijd een toetsing wordt gedaan om te kunnen bepalen of de klant kredietwaardig is.

Toetsingssysteem

Wehkamp geeft aan momenteel bezig te zijn met een aanpassing aan het huidige toetsingssysteem. Een van de aanpassingen is het verzoek om een recente loonstrook en een huurovereenkomst aan te leveren voor aankopen boven € 1.000 om zo de kredietwaardigheid van de klant beter in te kunnen schatten. Bovendien kan er zo per individu worden bepaald hoe Wehkamp het beste kan handelen. Wehkamp geeft aan dat het bewustzijn bij de klant over wat een lening inhoudt altijd voorop staat.

Woekerrentes

Zowel Wehkamp als andere postorderbedrijven hanteren vaak de maximaal mogelijke rente, hetzij momenteel 14%. Daarentegen kan je als consument vaak bij een gespecialiseerde kredietverstrekker lenen tegen een veel lager rentepercentage. A-Krediet bemiddelt voor diverse grote gespecialiseerde kredietverstrekkers en de rente hierbij begint bij 4,1 %. Ondanks dat dit een “vanaf tarief” is komt het zelden voor dat de rente boven de 8% uit stijgt, dit is dus bijna een halvering van de rente bij de postorderbedrijven.

Benieuwd naar welke rente jij kan krijgen bij A-Krediet? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576