Maximale rente leningen stijgt

Deze was vorig jaar nog 10%, nu is dat 12%. Dat betekent dat kredietverstrekkers daarom voor sommige soorten leningen meer rente zullen vragen en deze leningen dus duurder worden.

Datum

Auteur

Wist je dat op 1 januari dit jaar de maximaal toegestane rente voor kredieten (leningen) is gestegen? Deze was vorig jaar nog 10%, nu is dat 12%. In de praktijk betekent dit dat kredietverstrekkers zoals banken daarom voor sommige soorten leningen meer rente zullen vragen dan vorig jaar, en deze leningen voor consumenten dus duurder worden. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven! We leggen uit hoe je leningen met maximale rente kunt vermijden.

De maximaal toegestane rente voor kredieten wordt opgebouwd uit twee delen:

  • Een vast opslagpercentage, dat momenteel op 8% staat
  • De wettelijke rente, die vorig jaar op 2% stond, en nu op 4%

Omdat die wettelijke rente met twee procent is verhoogd, deed de maximale toegestane rente hetzelfde. Die is nu geen 10%, maar 12%.

Waarom is de wettelijke rente verhoogd?

Dat heeft alles te maken met de stand van de economie. Wereldwijd laten landen en banken rentetarieven stijgen om zo de huidige inflatie en recessie tegen te gaan. Inflatie ontstaat als de vraag naar bepaalde producten groter is dan het aanbod, waardoor die producten veel duurder worden. Dat zien we nu in van alles terug, zoals in de kosten van onze boodschappen, brandstof en de energierekening.

Als de inflatie te hoog wordt, maken centrale banken hun rente hoger. Hierdoor moeten kredietverstrekkers die bij die (centrale) banken geld lenen, meer voor dit geld betalen. Zij rekenen die extra kosten weer door aan consumenten en bedrijven die geld bij hen lenen. Omdat geld op die manier duurder wordt, zullen minder mensen geld lenen en meer mensen geld sparen. Zo geven we uiteindelijk met zijn allen minder geld uit en wordt de vraag naar sommige producten lager. Dit remt de inflatie. Een hogere rente brengt als het ware de economie wat meer tot rust. En je spaargeld wordt zo meer waard!

Wanneer betaal je die maximale rente?

Terug naar de gestegen maximaal toegestane rente, want je wil natuurlijk niet onnodig veel geld betalen. Wanneer kom je die maximale rentes tegen? Kredietverstrekkers vragen vaak de maximaal toegestane rente voor consumptieve kredieten van korte duur, zoals geld dat je leent door:

  • Schulden op te bouwen op je creditcard
  • Producten te kopen op afbetaling
  • Rood te staan op je rekening
  • Mini-kredieten/Flitskredieten (leningen korter dan 3 maanden)

Iedereen staat wel eens rood, of heeft wel eens wat meer kosten op zijn of haar creditcard staan. Meestal is dat maar van korte duur, en heb je dat zo weer afbetaald. Of misschien koop je een nieuwe vaatwasser die je in 3 maanden afbetaalt, in plaats van in één keer. Dat is heel normaal. Hierdoor valt het niet zo op, maar dit soort mini-leningen zijn vaak ontzettend duur! Over deze kredieten betaal je namelijk meestal die maximaal toegestane rente, momenteel 12%. Zo veel extra kosten tellen snel op, ook bij kleine bedragen.

Bespaar door slimmer te lenen!

Banken en andere kredietverstrekkers vragen die maximaal toegestane rente bij leningen zoals creditcards en roodstand op je bankrekening, omdat dit voor hen vaak meer ‘risicovolle’ rekeningen zijn. Ofwel, bij dit soort rekeningen is voor de kredietverstrekker de kans wat groter dat mensen ze niet terugbetalen dan bij andere soorten leningen.

Dit betekent dat er dus ook leningen voor kredietverstrekkers zijn die voor hen veiliger zijn, en waar ze dus lagere rentepercentages voor rekenen! Zo’n goedkopere lening is bijvoorbeeld een Persoonlijke Lening. Hierbij leen je van een kredietverstrekker een bedrag dat je in één keer op je rekening ontvangt, en vervolgens in maandelijkse afbetalingen plus rente gedurende een afgesproken tijd afbetaalt – meestal in een paar jaar. Wat je maximaal mag lenen en hoeveel je per maand afbetaalt, spreek je met de kredietverstrekker af. Dit wordt gebaseerd op je huidige inkomen en uitgaven, zodat je nooit meer leent dan wat je probleemloos kunt afbetalen. Zo’n lening is dus veiliger voor jou én voor de bank, dus vraagt een bank hiervoor minder rente.

Weet je dat je binnenkort tijdelijk meer geld nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege een autoreparatie en de aankoop van een wasmachine die samen in één maand vallen? Zet die aankopen dan niet op je creditcard, maar kijk naar de mogelijkheden van zo’n persoonlijke lening. Dat bespaart je al snel 4-6% rente, en zo al snel tientallen, zo niet honderden euro’s!

Betaal nooit teveel, vraag bij twijfel vrijblijvend advies

De maximale toegestane rente is dus verhoogd, maar dat hoeft jouw persoonlijke financiën niet te raken. Je weet nu waar je deze hoge rentes kunt tegenkomen, en ook hoe je ze kunt vermijden. Wil je voordelig én veilig geld lenen? Vraag onze leningspecialisten dan om vrijblijvend advies. Ze leggen je graag uit welke lening het beste bij jouw situatie past, inclusief de beste voorwaarden. Zo betaal je nooit teveel. Stuur je ons online een (aan)vraag? Dan ontvang je meestal binnen één werkdag reactie.

Wat betekent de gestegen maximale toegestane rente eigenlijk voor de hypotheekrente?

In principe zijn de maximale toegestane rente en de hypotheekrente twee hele andere soorten rentes, die met verschillende soorten leningen te maken hebben. Wel is het zo dat ze allebei onder invloed staan van de werking van de economie, dus vraag en aanbod plus de huidige inflatie. Net als banken moeten hypotheekverstrekkers (die ook banken kunnen zijn) momenteel dus meer betalen voor hun geld, en zullen ze hier ook kosten voor moeten doorberekenen.

Bij de meeste hypotheekaanbieders zijn de rentes daarom een paar procent gestegen. Hierdoor komt de huizenmarkt, die enorm gespannen was met hoge huizenprijzen en het nodige overbieden, wat tot rust. Dat is voorzichtig positief nieuws voor starters – net als de verruiming van de NHG-grens! De nieuwe grens voor de Nationale Hypotheek Garantie is namelijk verhoogd van huizen tot €355.000 naar €405.000. Met die garantie betaal je een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten.

Kortom, ook de hypotheekrente stijgt, inclusief enkele positieve gevolgen voor de huizenmarkt. Bovendien loont het om voor het afsluiten van een hypotheek goed je research te doen naar de verschillende aanbieders, hun voorwaarde en hun rente. Net als bij andere leningen kun je jezelf hierdoor veel geld besparen! Heb je hierbij graag advies? Laat het ons weten, we helpen je graag.

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 6,5%
Maandbedrag € 565
Looptijd 120 mnd