Let op! Geld lenen kost geld

Leningen voorzien van waarschuwingslabel

Het ministerie van Financiën wil de consument gaan waarschuwen bij het aanvragen van een lening. Zo zouden er verplichte waarschuwingen als “Kunt u deze lening wel aan?” bij het verstrekken van een lening vermeld moeten gaan worden. Hiermee zou de consument gewezen worden op de kosten en risico’s van geld lenen. Ook moeten krediet- en hypotheekleningen worden voorzien…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Leningen voorzien van waarschuwingslabel

Datum

Het ministerie van Financiën wil de consument gaan waarschuwen bij het aanvragen van een lening. Zo zouden er verplichte waarschuwingen als “Kunt u deze lening wel aan?” bij het verstrekken van een lening vermeld moeten gaan worden. Hiermee zou de consument gewezen worden op de kosten en risico’s van geld lenen. Ook moeten krediet- en hypotheekleningen worden voorzien van een verplichte mededeling dat aan het krediet kosten zijn verbonden: “Geleend geld is duur”.

Dit alles staat in een wetsvoorstel dat door het ministerie van Financiën aan verzekeraars en tussenpersonen is gestuurd. De branche krijgt van het ministerie van Financien de mogelijkheid om hierop, tot het einde van deze maand, te reageren.

Risico’s

Het ministerie meent dat geld lenen niet vanzelfsprekend is en mensen moeten worden gewaarschuwd dat ze niet te veel lenen.

Net als bij een pakje sigaretten moet ook bij het lenen van geld gewaarschuwd worden voor de “gevaren”, meent het ministerie.

Begin vorig jaar begon de overheid al een uitgebreide campagne om mensen te waarschuwen tegen te makkelijk lenen. Advertenties mogen bijvoorbeeld niet oproepen dat het aanvragen van een lening makkelijk of eenvoudig is noch de indruk wekken dat het lenen van geld snel geregeld is.

In oktober 2007 bleek dat steeds meer mensen moeite hebben om hun leningen af te lossen.

Het CDA vroeg de overheid overigens bijna vijf jaar geleden al om eisen te stellen aan leenreclames die vergelijkbaar zijn met de ‘roken is dodelijk’-tekst op sigarettenpakjes.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576