Let op! Geld lenen kost geld

Leenrente staat stil bij grootbanken, de consument betaalt te veel voor lening

Al lijken de rentes al jaren te dalen, toch staat de rente voor consumptieve leningen bij de grootbanken al meer dan twee jaar op hetzelfde niveau. Hierdoor betaalt de consument teveel voor deze lening, terwijl je bij andere banken wel steeds goedkoper kunt lenen. Waarom de leenrente stilstaat – Gebrek aan concurrentie Een belangrijke oorzaak voor de relatief…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Leenrente staat stil bij grootbanken, de consument betaalt te veel voor lening

Datum

Al lijken de rentes al jaren te dalen, toch staat de rente voor consumptieve leningen bij de grootbanken al meer dan twee jaar op hetzelfde niveau. Hierdoor betaalt de consument teveel voor deze lening, terwijl je bij andere banken wel steeds goedkoper kunt lenen.

Waarom de leenrente stilstaat – Gebrek aan concurrentie

Een belangrijke oorzaak voor de relatief hoge leenrentes bij deze grootbanken is het gebrek aan concurrentie op de markt voor consumentenkredieten. De drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank domineren de markt. Een groot deel van alle consumentenkredieten wordt verstrekt door deze banken. Er is voor deze banken dus weinig prikkel de leenrentes te verlagen.

Naast het gebrek aan concurrentie hebben de grootbanken sinds de crisis met steeds strengere kapitaaleisen te maken. Ze moeten meer geld aanhouden tegenover de leningen die zij uitgeven. Daardoor zijn banken minder snel bereid leningen te verstrekken. Dit speelt bij consumentenleningen een nog grotere rol dan bij hypotheken. Banken moeten tegenover consumptieve kredieten relatief meer geld aanhouden, omdat deze geen onderpand kennen. Dit verklaart ook deels waarom de hypotheekrentes wel dalen, terwijl de kredietrentes stil staan bij deze banken.

Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor dit jaar een zware stresstest heeft aangekondigd. Hierdoor zijn banken nog meer bezig om hun balansen te versterken en meer vermogen op te bouwen.

Risico-opslagen

De banken noemen zelf de hoge risico-opslagen die zij hanteren als belangrijkste reden dat de kredietrentes niet dalen. Banken baseren hun kredietrentes wel op de geld- en kapitaalmarktrentes, maar in de uiteindelijke rente zitten ook een aantal kosten en opslagen verwerkt, zoals de risico-opslag.

Dit is een vergoeding die banken vragen voor het risico dat zij lopen dat de verstrekte kredieten niet worden terugbetaald. Door de economische crisis is dit risico toegenomen en verhogen banken hun risico-opslagen om dit te compenseren. “De toenemende werkloosheid, arbeidstijdverkorting en lastenverzwaringen maken dat er een hoger risico is dat er niet wordt terugbetaald en dat wordt in geprijsd”, aldus een woordvoerder van ABN AMRO.

Het kan ook anders

De grootbanken hebben hun leenrentes niet aangepast aan de tijd echter de banken waar A-Krediet mee samenwerkt doen dat wel. Deze rentes zijn de afgelopen jaren en meer in het bijzonder de laatste maanden verder gedaald. Hierdoor is het mogelijk om  een lening af te sluiten vanaf 4,5 % rente, hetgeen historisch laag te noemen is.

Voor meer informatie bekijkt u hier al onze rentetarieven.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576