Per 1 december krijgen miljoenen bankklanten een BKR-registratie. De mogelijkheid om rood te staan moet vanaf deze datum verplicht worden gemeld bij Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel.
Recentelijk werden klanten van de ING middels een brief op de hoogte gesteld van deze nieuwe maatregel. Rood staan geldt vanaf december als krediet, of je nou daadwerkelijk rood staat, of niet.
De ING zelf vindt het ‘helemaal niet raar’ dat de ‘roodlimiet’ nu wordt aangemeld als krediet. “Met een creditcard kun je ook bepaald bedrag per maand spenderen zonder dat je het geld op je rekening hoeft te hebben. Dat staat ook al gemeld bij het BKR, of je daar nu gebruik van maakt, of niet.”
Gaten vullen
De ABN Amro en de Rabobank gaan de correspondentie eerdaags versturen. “Het is een wettelijk verplichting”, aldus een woordvoerder van de ABN Amro. “Bij ons gaat het om ongeveer 630.000 klanten.”
Het BKR laat weten dat het om een Europese richtlijn gaat. “Het doel van de regeling is om ook kleine kredieten zichtbaar te maken. Nu worden kredieten vanaf 500 euro met een looptijd op de lening van drie maanden of langer geregistreerd. Vanaf december worden kredieten vanaf 250 euro met een looptijd vanaf een maand geregistreerd.”
Die registratie is een middel om mensen te beschermen tegen problematische schulden. “Je ziet vaak dat mensen met grote schulden hun toevlucht nemen tot kortlopende kredieten. We willen voorkomen dat mensen het ene gat met het andere vullen” aldus een woordvoerder.
Vanaf medio december worden dus ook de kleinere kredieten zichtbaar voor kredietverstrekkers. Dan wordt gauw duidelijk hoeveel leningen iemand al heeft uitstaan of potentieel kan benutten. En dat laatste kan gevolgen hebben. “Het is van invloed op je leencapaciteit”, aldus de woordvoerder van het BKR.
Bij het Nibud is men blij met de nieuwe regels. “Het is nodig dat er beter zicht komt op de kredieten die mensen hebben. Registratie helpt bij het voorkomen van problematische schulden”, aldus Gabriella Brettonville van het Nibud. “Je moet mensen wel goed op de hoogte stellen van wat er gebeurt. Als je de limiet op roodstand niet gebruikt, kun je die beter afschaffen. Dat geldt ook voor de creditcard.“