Let op! Geld lenen kost geld

Jonge huizenkopers hebben moeite met bieden

Jongeren tussen de 22 en 35 jaar die overbieden hebben gezorgd voor een “biedingsgekte” op de huizenmarkt. Deze jongeren overbieden op woningen die zij uiteindelijk niet kunnen betalen. Maar liefst 41% van de jongeren durft überhaupt geen bod uit te brengen omdat zij bang zijn om overboden te worden. Een op de vijf jongeren geeft…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Jonge huizenkopers hebben moeite met bieden

Datum

Jongeren tussen de 22 en 35 jaar die overbieden hebben gezorgd voor een “biedingsgekte” op de huizenmarkt. Deze jongeren overbieden op woningen die zij uiteindelijk niet kunnen betalen. Maar liefst 41% van de jongeren durft überhaupt geen bod uit te brengen omdat zij bang zijn om overboden te worden.

Een op de vijf jongeren geeft aan bereid te zijn, ook al kunnen zij dit bedrag niet financieren. Dit gedrag ontmoedigt twee op de vijf jongeren om überhaupt een bod uit te brengen. Een ogenschijnlijk tegenstrijdige en alarmerende trend, de kans op een (nieuwe) huizenbubbel wordt hier immers mee vergroot.

Dalende prijzen

Naast de genoemde angst om een bod uit te brengen wacht 42% van de ondervraagden met het kopen van een huis. Zij verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren gaan dalen.

Overheid

Binnen de hypotheekmarkt is men het eens dat de overheid met een plan voor de woningmarkt moet komen om de eventuele gevolgen van de ingezette trends voor te zijn. Beoogde maatregelen omvatten o.a. meer ruimte voor woningbouwcorporaties en het belasten van effectief rendement t.o.v. fictief rendement.

Afschaffen renteaftrek

Een aanvullende maatregel is de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek bij nieuwe hypotheken. Het idee is hiermee de prijsstijging van woningen op de lange termijn af te remmen.

Een laatst beoogde maatregel is een nieuw erfpachtsysteem waarin grond eigendom van de staat blijft wat speculatie met bouwgrond moet tegengaan.

Kopen

Toch heeft nog ongeveer 35% van de jongeren een huis gekocht onder de vraagprijs of hebben familie/vrienden/kennissen die dit hebben kunnen realiseren. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dit percentage op maar liefst 46%. Het gaat hierbij vaak om huizen in de provincie die vaak minder in trek zijn, en om die reden vaker onder de vraagprijs worden verkocht.

De verwachting is dat de trend die is ingezet in grote steden en de randstad zich gaat verschuiven en dat deze ontwikkeling doorzet.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576