Let op! Geld lenen kost geld

Informatiesysteem schulden niet langer uitvoerbaar

De Nederlandse banken vinden echter dat dit onder de huidige omstandigheden niet uitvoerbaar is. Een van de redenen hiervoor is dat niet alle belangrijke partijen hebben meegewerkt. Dit heeft als gevolg dat niet alle betalingsproblemen op tijd kunnen worden gesignaleerd. Bovendien blijkt dat een systeem wat aan alle Europese en binnenlandse privacyregels moet voldoen te…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Informatiesysteem schulden niet langer uitvoerbaar

Datum

De Nederlandse banken vinden echter dat dit onder de huidige omstandigheden niet uitvoerbaar is.

Een van de redenen hiervoor is dat niet alle belangrijke partijen hebben meegewerkt. Dit heeft als gevolg dat niet alle betalingsproblemen op tijd kunnen worden gesignaleerd. Bovendien blijkt dat een systeem wat aan alle Europese en binnenlandse privacyregels moet voldoen te ingewikkeld is voor de klant.

De banken streven al ruim zes jaar naar een systeem om beter inhoud te kunnen geven aan hun zorgplicht. Het doel hiervan is het voorkomen dat mensen een lening krijgen die zij vervolgens niet kunnen aflossen. Een goed informatiesysteem, waar alle belangrijke partijen aan deelnemen, kan een hulpmiddel zijn bij het vroegtijdig voorkomen van dergelijke problematische schulden en alle problemen die hier bij komen kijken. Naast de informatie van banken zou het hierbij ook kunnen gaan om informatie van verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten. Deze partijen zijn bereid om mee te werken aan een dergelijke systeem. De belastingdienst, de zorg en de telecom sector zijn niet bereid om mee te werken.

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft tot twee keer toe negatief geoordeeld over het Landelijk Informatiesysteem. Mocht de Tweede Kamer het oorspronkelijke systeem alsnog in gebruik  nemen dan willen de banken hier aan mee werken. Een alternatieve mogelijkheid is om het bestaande Bureau Krediet Registratie (BKR) uit te breiden. Het BKR houdt gegevens bij van banken en financieringsmaatschappijen. Banken geven inhoud aan hun zorgplicht door problematische schulden vroegtijdig te signaleren en klanten met betalingsproblemen te helpen. Ook het gebruik van de Nibud-normen in de gedragscodes van de banken zijn er op gericht om dergelijke problemen te voorkomen.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576