Hypotheekrentes stijgen – de rente van consumptief krediet volgt!

Hoewel het inflatiepeil gelukkig iets is gedaald in de afgelopen maanden, ligt het in heel Europa nog steeds hoog. In Nederland zijn producten en diensten momenteel zo’n 8 procent duurder dan deze tijd vorig jaar.

Datum

Auteur

Hoewel het inflatiepeil gelukkig iets is gedaald in de afgelopen maanden, ligt het in heel Europa nog steeds hoog. In Nederland zijn producten en diensten momenteel zo’n 8 procent duurder dan deze tijd vorig jaar. Een hoge inflatie betekent stijgende rentes – na de rente van centrale banken gaat nu ook de hypotheekrente langzaam omhoog: gemiddeld tussen de 0,15 en 0,4 procentpunt. De rente van consumptief krediet gaat onvermijdelijk binnenkort ook de hoogte in. Wil je een lening afsluiten? Profiteer dan snel nog van de huidige rentestanden!

Als je geld in de loop van de tijd minder waard wordt, spreken we van inflatie. Door de oorlog in Oekraïne staan allerlei productketens onder druk, waardoor de vraag naar die producten groter is dan het aanbod. Zo stijgen wereldwijd de prijzen van veel goeden en diensten. In Nederland merken we dat bijvoorbeeld aan onze energierekeningen en de prijzen van boodschappen in de supermarkt. Om de inflatie te laten dalen, verhogen centrale banken en andere geldaanbieders hun rentepercentages: zo maken ze geld duurder. Consumenten zullen dan meer gaan sparen en bedrijven minder investeren. Dit laat de vraag naar goederen en diensten weer dalen, en zo koelt de economie af (en kan de inflatie zakken).

Stijgende hypotheekrente en voordelige NHG

De hypotheekrente is vaak minder gevoelig voor korte-termijn-invloeden vanuit de markt, maar met de aanhoudende inflatie en de maatregelen genomen door de Europese Centrale Bank, stijgt deze uiteindelijk ook vanzelf mee. Banken betalen door de gestegen centrale rente namelijk zelf ook meer voor het geld dat ze aantrekken voor het voorschieten van hypotheken. Dat moeten ze ergens mee compenseren. Vooral hypotheken met rentevaste periodes zijn hard gestegen: voor een rentevaste periode van 10 jaar betaal je nu bijvoorbeeld al snel minimaal 4,5 procent rente. Dit is wat je tot voor kort betaalde voor een rentevaste periode van 20 jaar! En de verwachting is dat deze percentages in de komende weken en maanden blijven stijgen.

Een goede tip: kijk altijd naar de mogelijkheden van de NHG. Deze Nationale Hypotheek Garantie is een soort verzekering die je mag afsluiten bij het aankopen van huizen tot maximaal 405.000 euro.  Je betaalt hier een provisie over van 0,6 procent van de totale hypotheek (deze borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting) dus het zijn extra kosten, maar in ruil hiervoor krijg je vaak een lagere hypotheekrente! Dat verdien je dus snel terug. En gebeurt er iets in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Dan werkt de NHG als een vangnet, dat helpt bij het vinden van een oplossing. Omdat die NHG dus het risico verlaagt dat een hypotheekverstrekker zijn geld niet krijgt bij betalingsproblemen, krijg je in ruil voor het afsluiten van deze garantie een meer voordelige hypotheek. Goed om te weten!

Effect op rente leningen privégebruik

Het is onvermijdelijk: nu de Europese Centrale Bank de rente verhoogt en de hypotheekrentes stijgen, gaat ook de rente voor consumptief krediet mee de hoogte in. Consumptief krediet is een verzamelnaam voor leningen voor producten met een soort beperkte houdbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan leningen voor een auto of zonnepanelen, maar ook aan het rood staan op je creditcard. Bekende soorten leningen voor consumptief krediet zijn onder meer de persoonlijke lening of het doorlopende krediet. Hierover betaal je gemiddeld ook al 2 procent meer rente dan over diezelfde leningen een jaar geleden. De rentestijging bij consumptieve kredieten is echter nog niet zo hard gegaan als die van hypotheekrentes, maar gaat nog wel verder stijgen. Als je dus een lening op de planning hebt staan, is het verstandig om nú te handelen. Zo bespaar je jezelf veel geld!

Misschien wil je geld lenen om je huis te verduurzamen, zodat je op termijn meer kunt besparen. Wellicht is het tijd voor een nieuwe keuken of dakkapel. Wie weet wil je je restschuld snel kunnen afbetalen, of wil je gewoon tijdelijk meer bestedingsruimte! Voor elk leendoel is er een lening op maat. Iedereen heeft wel eens een moment waarop hij of zij een lening zou kunnen gebruiken. Een Persoonlijke Lening kan dan uitkomst bieden, maar wél tegen de beste voorwaarden en bij een betrouwbare aanbieder. Dan ben je bij A-Krediet aan het juiste adres!

Bij A-Krediet maken we geld lenen gemakkelijker en veiliger. We werken al ruim 15 jaar met een groot netwerk van professionele en erkende kredietverstrekkers in Nederland. Omdat we als onafhankelijke intermediair met al deze partijen samenwerken, kunnen we voor jou op zoek naar de aanbieder met de beste voorwaarden tegen de meest gunstige prijs – zonder in te leveren op kwaliteit of veiligheid. Zo bieden wij bijvoorbeeld nog steeds persoonlijke leningen aan vanaf 5,7 procent. Dat is gelukkig nog steeds aantrekkelijk laag! Meer weten? Stel ons vrijblijvend je vraag; onze experts staan voor je klaar.

Bonus: wat gaat je spaarrente doen?

De laatste jaren was er van spaarrente op je spaarrekeningen bij de bekende banken in Nederland weinig sprake. Deze stond zelfs een hele tijd op 0 procent; tijdens de coronacrisis bleven we massaal meer thuis en werd er meer geld gespaard. Met zo’n hoog aanbod aan spaargeld bleven de spaarrentes extra laag. Toch beginnen deze nu wél langzaam te stijgen… en het goede nieuws is dat dat nog wel even zo blijft. Met de stijgende inflatie én beleidsrente van de Europese Centrale Bank, zien we dat mensen namelijk weer wat meer gaan sparen, en daarbij kijken bij welke bank dit het meest voordelig is. Banken beginnen elkaar daarom langzaam wat meer te beconcurreren en schroeven her en der voorzichtig de spaarrente mee omhoog. De rentes zijn nog lang niet zo hoog dat ze de inflatie kunnen compenseren, maar sparen levert je in elk geval al meer geld op dan een jaar geleden!

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 6,5%
Maandbedrag € 565
Looptijd 120 mnd