Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheek onder de loep

Huiseigenaren kiezen bij het verlengen van de hypotheek vaak voor de makkelijke weg. Op korte termijn laten zij daarmee soms tot wel duizenden euro’s liggen. De gevaren op de lange termijn zijn echter nog groter. Deskundigen raden dan ook aan een uitgebreide hypotheek-APK te laten uitvoeren. Bij het bepalen van de nieuwe rentevaste periode op…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hypotheek onder de loep

Datum

Huiseigenaren kiezen bij het verlengen van de hypotheek vaak voor de makkelijke weg. Op korte termijn laten zij daarmee soms tot wel duizenden euro’s liggen. De gevaren op de lange termijn zijn echter nog groter. Deskundigen raden dan ook aan een uitgebreide hypotheek-APK te laten uitvoeren.

Bij het bepalen van de nieuwe rentevaste periode op de hypotheek denken huiseigenaren nauwelijks na over de lange termijn. Tien of twintig jaar later kan het scenario er heel anders uit zien. Men kiest al gauw voor de laagste rente, maar staat niet stil bij wat er gebeurt bij ontslag of een scheiding.

Enquête

Veel huiseigenaren doen geen onderzoek. De laagste rente wordt in veel gevallen niet nagestreefd en het rentevoorstel van de huidige hypotheekverstrekker wordt aangenomen. Dit blijkt uit een recent verschenen enquête van de Vereniging Eigen Huis. Maar liefst zes op de tien ondervraagden gaat niet op zoek naar de laagste rente, terwijl deze er vaak wel is.

De drie grootbanken die lange tijd het gros van het marktaandeel in handen hebben gehad, zijn de laatste jaren ingehaald door diverse prijsvechters. Mede hierdoor, en dankzij de lage rente van de Europese Centrale Bank, is het gemiddelde rentetarief van een hypotheek met rentevaste periode van 10 jaar gedaald tot onder de 2%.

Wie tegenwoordig zijn rente met twintig jaar vastzet, betaald gemiddeld minder dan 2,5% rente. Een alerte klant kan met een gedegen onderzoek al gauw 0,7% minder rente bedingen en dit voor 20 jaar vast zetten. Voor huiseigenaren die hun rente voor 10 jaar vast willen zetten geldt een voordeel van 0,3%. Dit vertaald zich in zo’n €50,- per maand.

Het oversluiten van een hypotheek kan duur zijn, een paar duizend euro is geen uitzondering. Deze zijn echter ook gemakkelijk terugverdiend. Dit komt onder andere omdat de bank aan het eind van een rentevaste periode geen boeterente kan innen bij een switch.

Kritisch

De Vereniging Eigen Huis pleit er voor dat huiseigenaren nadenken over wat ze aan het einde van hun rentevaste periode willen doen. “Mensen moeten kritisch bekijken of hun aflossingsvrije hypotheek moet worden aangepast”, aldus woordvoerder Manon van Essen. “Door bijvoorbeeld een deel af te lossen, kun je problemen aan het eind van de looptijd voorkomen, zonder dat de maandlasten stijgen.”

Kredieten

Ook voor kredieten geldt dat de rente momenteel erg laag is, er is sprake van een historisch lage rente. Heb je een lopende lening en ben je benieuwd of je kan besparen op je lening: maak dan gebruik van onze besparingscalculator.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576