Let op! Geld lenen kost geld

Huiseigenaren lossen hypotheek vaker versneld af

Zo zijn er alleen al bij de Rabobank tot eind oktober 60% meer extra aflossingen binnengekomen. Ook de andere drie grootste banken van Nederland zagen een stijging. Zo meldt het ING een stijging van 38% over heel 2013, wat een stuk hoger is dan de verwachte stijging van 32%. ABN Amro meldt een stijging van…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Huiseigenaren lossen hypotheek vaker versneld af

Datum

Zo zijn er alleen al bij de Rabobank tot eind oktober 60% meer extra aflossingen binnengekomen. Ook de andere drie grootste banken van Nederland zagen een stijging. Zo meldt het ING een stijging van 38% over heel 2013, wat een stuk hoger is dan de verwachte stijging van 32%. ABN Amro meldt een stijging van 33% over de eerste 10 maanden van 2013 en bij SNS Reaal gaat het om 20%.

Redenen om hypotheek sneller af te lossen

Er zijn verschillende redenen om je hypotheek sneller af te lossen. Huiseigenaren met een huis dat minder waard is dan de hypotheekschuld, lossen extra af om het hypotheekbedrag meer in verhouding te krijgen met de waarde van het huis. Een andere reden is dat aflossen nu netto meer oplevert dan sparen.

Banken steeds meer voor versneld aflossen hypotheek

Daarnaast moedigen banken je tegenwoordig actief aan om de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen. Toch verdient een bank minder aan een hypotheek die snel wordt afgelost, omdat er minder rente wordt betaald. Daarom stond er in het verleden vaak een boete op versneld aflossen. Tegenwoordig maken de banken zich ook zorgen over de hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de woning die als onderpand gelden. Door dit verschil lopen de banken zelf ook meer risico.

Strengere regels voor banken

Eveneens moeten banken zich steeds aan meer strengere regels houden om meer eigen vermogen aan te houden, ten opzichte van de kredieten die ze hebben uitgegeven. Een manier om dit te doen is door meer vermogen aan te trekken of door hun uitgaven te verminderen. Dat laatste gebeurt door je hypotheekschuld af te lossen. Bijna alle banken hebben dit najaar de boetes op voortijdig aflossen geheel of gedeeltelijk geschrapt.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576