Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel rente mag je maximaal betalen

Normaal gesproken ligt de rente voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet vaak een stuk lager dan de leenrentes die gehanteerd worden voor rood staan of kopen op afbetaling. Echter mag een kredietverstrekker niet zomaar zelf bepalen hoeveel rente hij vraagt voor een lening. Hieraan is een maximum verbonden. Dit wordt ook wel de…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hoeveel rente mag je maximaal betalen

Datum

Normaal gesproken ligt de rente voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet vaak een stuk lager dan de leenrentes die gehanteerd worden voor rood staan of kopen op afbetaling. Echter mag een kredietverstrekker niet zomaar zelf bepalen hoeveel rente hij vraagt voor een lening. Hieraan is een maximum verbonden. Dit wordt ook wel de wettelijke leenrente genoemd.

Hoogte wettelijke leenrente

Betaal niet teveel! Voorkom dat je teveel betaalt voor je lening en bereken direct welke kredietverstrekker de laagste rente vraagt bij jouw leenbedrag.

De wettelijke leenrente bedraagt 12 procent plus het wettelijke rentetarief voor niet-handelstransacties.

Deze wettelijke rente bedraagt 2 procent, vanaf 2015. In totaal is de maximale wettelijke rente dus maximaal 14 procent. Een kredietverlener mag dus nooit meer rente vragen voor een lening dan dit tarief. Dit geldt ook voor onderhandse leningen waarbij geld geleend wordt van een privépersoon, zoals een vriend, kennis of familielid.

Sinds 2011 gelden de regels van de wettelijke leenrente ook voor flitskredieten. Dit zijn leningen met een looptijd die korter is dan drie maanden en vaak via internet, of soms zelfs per sms, kunnen worden afgesloten.

Waarom wettelijke leenrente?

Dat er maximaal 12 procent bovenop de wettelijke rente mag worden gerekend, heeft de overheid bepaald om consumenten te beschermen tegen buitensporige rentetarieven.

Officieel zijn er twee soorten wettelijke rentes. De wettelijke rente voor handelstransacties en de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Het eerste tarief geldt voor overeenkomsten tussen bedrijven of bedrijven en overheden. De wettelijke rente voor niet-handelstransacties geldt voor overeenkomsten waarbij een consument is betrokken, zoals leningen.

De wettelijke rente voor niet-handelstransactie wordt bepaald door de overheid via een Algemene Maatregel van Bestuur. Het rentetarief wordt aangepast per 1 januari 2015 naar 2 procent.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576