Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel kost geld lenen nu eigenlijk

De kosten daarvan hangen vaak af van het geleende bedrag, de looptijd en natuurlijk de rente. Maar soms zijn er nog bijkomende kosten die betaald moeten worden en dan moet je bijvoorbeeld denken aan de verplichte betaalrekening, verzekeringen en het adviesgesprek. Maar kan je deze kosten van te voren berekenen? Bereken de kosten voor een lening uit De…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hoeveel kost geld lenen nu eigenlijk

Datum

De kosten daarvan hangen vaak af van het geleende bedrag, de looptijd en natuurlijk de rente. Maar soms zijn er nog bijkomende kosten die betaald moeten worden en dan moet je bijvoorbeeld denken aan de verplichte betaalrekening, verzekeringen en het adviesgesprek. Maar kan je deze kosten van te voren berekenen?

Bereken de kosten voor een lening uit

De belangrijkste kosten bij een lening zijn toch wel de rentekosten. De rentekosten worden altijd uitgedrukt in een bepaald percentage (effectieve rente per jaar) dat je moet betalen over de nog openstaande schuld. Om de rentekosten te kunnen berekenen zul je de gegevens over het geleende bedrag, de looptijd in maanden, de maandelijkse aflossing en het rentepercentage moeten weten.

Om de maandelijkse rentekosten van een lening te berekenen neem je de nog openstaande schuld en hierover bereken je de rente die je moet betalen. Omdat het rentepercentage dat banken hanteren op jaarbasis is, ga je per maand uit van één twaalfde deel van dit percentage. Betaal je bijvoorbeeld zeven procent rente? Dan ga je voor elke maand uit van 0,58 %. Dit percentage vermenigvuldig je met het openstaande saldo van je lening. Zo weet je wat voor de betreffende maand de rentekosten van de lening zijn. Om de totale rentekosten tijdens de looptijd van je lening te berekenen is het verstandig om dit bij je bank of tussenpersoon op te vragen. Deze kan dit overzicht eenvoudig aan u verstrekken. Overigens vermelden banken bij het afsluiten van een nieuwe lening altijd de totale kosten van deze lening over de looptijd.

Mocht je niet helemaal zeker van je zaak zijn, dan is het verstandig om te praten met een financieel adviseur of je tussenpersoon. Een financieel adviseur kan je precies vertellen wat de eventuele kosten per maand zullen zijn wanneer je een lening aanvraagt. Zo krijg je een duidelijk en helder overzicht en kan je beter inschatten of het de moeite waard is om een lening af te sluiten en wat deze lening je uiteindelijk gaat kosten.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576