Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel geld kunt u lenen?

Om de consument te beschermen tegen financiële problemen hebben de banken en kredietmaatschappijen afspraken gemaakt om te allen tijde te voorkomen dat de consument in de problemen komt. Op basis van een set normen wordt bepaald wat de maximale hoogte van een lening is die per consument verstrekt kan en mag worden. Deze leennormen bestaan…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hoeveel geld kunt u lenen?

Datum

Om de consument te beschermen tegen financiële problemen hebben de banken en kredietmaatschappijen afspraken gemaakt om te allen tijde te voorkomen dat de consument in de problemen komt.

Op basis van een set normen wordt bepaald wat de maximale hoogte van een lening is die per consument verstrekt kan en mag worden.

Deze leennormen bestaan onder andere uit de hoogte van het inkomen, de gezinssituatie en de maandelijkse lasten van de aanvrager. Op basis van deze normen kan de maximale lening berekend worden.

Een lening in 4 stappen

De hoogte van de maximale lening wordt berekend in 4 stappen, namelijk:

  • Vaststellen van de basisnorm en de norm woonlast
  • Leennorm berekenen
  • Leencapaciteit berekenen
  • Maximale lening berekenen

Vaststellen van de basisnorm en de norm woonlast

De Vereniging Financieringsmaatschappijen Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken stellen elk jaar een set basisnormen vast. Er wordt hierbij uit gegaan van 4 gezinssamenstellingen:

  • Alleenstaand
  • Alleenstaand met kinderen
  • Gehuwden/samenwonenden
  • Gehuwden/samenwonenden met kinderen

Voor deze groepen geldt een bedrag wat een huishouden met een minimuminkomen nodig heeft om in het levensonderhoud te voorzien.

Ook wordt er gekeken naar de norm woonlast. Dit is het bedrag wat een huishouden met een minimuminkomen nodig heeft om te wonen.

Leennorm berekenen

Wanneer de basisnorm voor een aanvraag is vastgesteld, en de norm woonlast hiermee verrekend is wordt de leennorm berekend.

De leennorm is het bedrag dat een huishouden minimaal moet overhouden om te kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften.

De leennorm is de basisnorm + een opslag. Deze opslag bedraagt een bepaald percentage van het netto-maandinkomen, verminderd met de basisnorm en de norm woonlast.

Leencapaciteit berekenen

Op basis van de leennorm wordt vervolgens de uiteindelijke leencapaciteit berekend. De leencapaciteit is het bedrag dat op basis van het inkomen, de leennorm en de vaste lasten beschikbaar is om de aflossing van de lening te betalen.

De vaste lasten bestaan uit de woonlasten, eventueel te betalen alimentatie en kosten voor eventuele andere leningen.

Maximale lening berekenen

Om de uiteindelijke maximale lening te berekenen gaan we er van uit dat de aanvrager per maand maximaal 2% van de totale kredietsom (of limiet) maximaal kwijt mag zijn aan de lening.

Verantwoord geld lenen

In een eerder artikel beschreven we al de criteria bij geld lenen. In dat artikel beschreven wij dat er een aantal criteria zijn waar de klant aan moet voldoen voordat hij/zij in aanmerking komt voor een lening.

Naast deze criteria is er dus nog een set aanvullende eisen waar de klant aan moet voldoen.

Deze regels zijn allemaal in het leven geroepen om de veiligheid van de klant te waarborgen zodat deze zonder zorgen en altijd vertrouwd een lening af kan sluiten.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576