Let op! Geld lenen kost geld

Hoe kom ik het beste van mijn schulden af

Uit de cijfers van NVVK blijkt dat het aantal Nederlanders dat een beroep doet op hulp bij schulden in 2012, maar liefst 11 procent hoger was dan een jaar eerder. Betalingsregeling Wanneer je schulden hebt, begint dat vaak met betalingsachterstanden. Heeft u een betalingsachterstand op de zorgverzekering, huur of energierekening? Probeer dan zo snel mogelijk…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hoe kom ik het beste van mijn schulden af

Datum

Uit de cijfers van NVVK blijkt dat het aantal Nederlanders dat een beroep doet op hulp bij schulden in 2012, maar liefst 11 procent hoger was dan een jaar eerder.

Betalingsregeling

Wanneer je schulden hebt, begint dat vaak met betalingsachterstanden. Heeft u een betalingsachterstand op de zorgverzekering, huur of energierekening? Probeer dan zo snel mogelijk een betalingsregeling te treffen met de betreffende instanties. In de meeste gevallen is het mogelijk om rekeningen in termijnen te betalen.

Indien het niet mogelijk is om een betalingsregeling te treffen met uw schuldeisers dan is het verstandig om contact op te nemen met het loket Sociale Zaken van de gemeente. De medewerkers van dit loket kunnen u dan helpen door goede schuldhulpverleners te vinden.

Een schuldhulpverlener kan vervolgens bemiddelen tussen u en de schuldeisers en een zogenoemde minnelijke regeling treffen. Dit wil zeggen dat u drie jaar lang elke maand een vast bedrag betaalt dat wordt gebruikt voor de aflossing van de schulden. Wanneer u deze verplichting nakomt, kan de resterende schuld na deze drie jaar worden kwijtgescholden.

Wettelijke schuldsanering

In het uiterste geval kunt u nog een beroep doen op de wettelijke schuldsanering. In dat geval zal de rechter een betalingsregeling opstellen. De schuldeisers zijn vervolgens verplicht hieraan mee te werken. Houd er wel rekening mee dat u de komende jaren aan zeer strenge financiële voorwaarden moet voldoen als u voor deze optie kiest en met een zeer laag bedrag moet rondkomen.

Tips om snel van uw schulden af te komen

Indien u schulden heeft zoals leningen, dan kunt u proberen deze zo snel mogelijk af te lossen door een goed financieel plan op te stellen. Met dit plan kunt u dan systematisch geld aflossen via de sneeuwbalmethode.

Breng goed in kaart wat uw schulden zijn en zet ze op volgorde van klein naar groot. Ook roodstanden en creditcardschulden vallen hieronder. Daarna start u met het aflossen op de kleinste schuld. Op deze manier zult u alles het snelst afbetaald hebben.

Oversluiten van te dure leningen

Daarnaast is het vaak verstandig zijn om dure leningen, zoals creditcard of verzendhuiskredieten, over te sluiten naar een voordelige lening. Zo voorkomt u dat u maandelijks teveel rente betaald aan deze leningen waardoor de aflossing veel langer duurt dan noodzakelijk. Uit ervaring blijkt dat bij het oversluiten en samenvoegen van leningen de schuld soms de helft sneller kan zijn afgelost.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576