Let op! Geld lenen kost geld

Hoe kan ik mijn restschuld financieren

Wanneer je dan je woning verkoopt zal er een bedrag overblijven en dit noemen we dan een restschuld. Echter wat veel mensen niet weten is dat het mogelijk is om een restschuld te financieren en dit kan zelfs op verschillende manieren. Een restschuld kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn als gevolg van de crisis de huizenprijzen fors gedaald.…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Hoe kan ik mijn restschuld financieren

Datum

Wanneer je dan je woning verkoopt zal er een bedrag overblijven en dit noemen we dan een restschuld. Echter wat veel mensen niet weten is dat het mogelijk is om een restschuld te financieren en dit kan zelfs op verschillende manieren.

Een restschuld kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn als gevolg van de crisis de huizenprijzen fors gedaald. Het gevolg is dat de verkoop in veel gevallen minder opbrengt dan de (resterende) hypotheekschuld. Bovendien hebben de afgelopen jaren veel mensen gekozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. In dat geval wordt tijdens de looptijd niets afgelost en is aflossing volledig afhankelijk van de prijs die de woning bij verkoop opbrengt.

En tot slot zijn er in het verleden veel zogenaamde ‘tophypotheken’afgesloten. Dat zijn hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de woning. Veel woningeigenaren gingen er bij het aangaan van zo’n tophypotheek vanuit dat ze de woning voor meer geld konden verkopen. Met deze overwaarde zouden ze vervolgens de volledige hypotheek kunnen aflossen. Vooral vanwege de gedaalde huizenprijzen gaat die vlieger voor de meeste van hen niet meer op en blijven ook zij bij verkoop met een restschuld zitten.

Welke manieren zijn er om een restschuld te financieren?

Het is mogelijk om een restschuld op verschillende manieren te financieren. In sommige gevallen is het mogelijk om een restschuld in je nieuwe hypotheek mee te financieren. Echter moet het jouw inkomen dit wel toestaan en de maandlasten van je nieuwe hypotheek zullen hierdoor uiteraard ook hoger uitvallen.

Hoewel dit een goede oplossing kan zijn, moet je er wel rekening mee houden dat de hypotheekrente over het meegefinancierde deel van de hypotheekschuld niet langer fiscaal aftrekbaar is. Wel mag het deel van de schuld in mindering worden gebracht op je vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Verkoop je de woning met een restschuld, maar sluit je geen nieuwe hypotheek af? Als je voldoende spaargeld hebt, is het mogelijk daarmee de restschuld af te lossen. Heb je dat niet, dan kun je de restschuld ook financieren met behulp van een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Het is bij het selecteren van een lening belangrijk dat je de maandlasten kunt dragen en dat ook duidelijk is wanneer je de schuld volledig hebt afgelost. Samen met de adviseurs van A-Krediet kan je bekijken welke lening goed aansluit op jouw persoonlijke en financiële situatie.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576