Let op! Geld lenen kost geld

Helft huishoudens heeft een lening

Drie jaar geleden was dit nog 37% van de huishoudens waarbij de hypotheek niet wordt meegerekend. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind het toenemend aantal leningen alarmerend. Vooral het aantal informele leningen (een lening bij familie of vrienden) is flink gestegen. In 2009 had 5% van de huishoudens een informele lening, anno nu is…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Helft huishoudens heeft een lening

Datum

Drie jaar geleden was dit nog 37% van de huishoudens waarbij de hypotheek niet wordt meegerekend.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind het toenemend aantal leningen alarmerend. Vooral het aantal informele leningen (een lening bij familie of vrienden) is flink gestegen. In 2009 had 5% van de huishoudens een informele lening, anno nu is dit bijna een op de 10 huishoudens.

Dit wordt geconcludeerd uit het onderzoek Geldzaken in de Praktijk, waarin het Nibud in kaart brengt hoe Nederlanders hun geldzaken organiseren.

Het Nibud concludeert onder andere dat de huidige leencultuur op hol is geslagen en dat huishoudens onvoldoende beseffen wat een lening betekent voor de maandelijks uitgaven en dat dit in de toekomst een grote last kan worden.

Het Nibud pleit dan ook voor een landelijke campagne waarin Nederlanders bewust worden gemaakt van de lange termijn gevolgen van geld lenen.

Meer geld lenen bij familie

Wanneer roodstaan wordt gerekend tot het hebben van een lening heeft 62% van de huishoudens het afgelopen jaar een lening gehad. Een vijfde van de huishouden staat structureel (iedere maand) rood. Van deze huishoudens heeft 73% een lening en heeft 70% regelmatig betalingsproblemen. Vaak gaat het om jongeren en mensen met kinderen.

Het meeste geld wordt geleend via de bank (23%). Ook lenen bij familie en vrienden (9%, dit was in 2009 nog 5%) en schulden op de creditcard (7%, dit was in 2009 nog 3%) zijn populair als leenmogelijkheid en zijn in populariteit gestegen t.o.v. 2009.

Het Nibud raadt af om geld te lenen aan bekenden, alleen in uitzonderlijke gevallen is dit een goede oplossing.

Leencultuur op hol geslagen

Het Nibud meent dat te veel huishoudens in Nederland een lening hebben en gebukt gaan onder de lasten van een lening. Het Nibud is dan ook van mening dat de huidige leencultuur op hol is geslagen en dat het tijd is om de consument bewuster te maken van wat een lening inhoudt en wat de lange termijn gevolgen zijn. Het Nibud zou dan ook graag zien dat consumenten die een lening overwegen eerst goed gaat bekijken of een lening de juiste keuze is.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576