Let op! Geld lenen kost geld

Groeiende economie zorgt voor stijging financieringen

De Nederlandse economie groeit, en daarmee ook het aantal leningen. Door de historisch lage rente en de flinke groei die onze economie doormaakt wordt er weer meer geleend. Populaire leendoelen zijn het oversluiten van de huidige financiering en de aanschaf van een (nieuwe) auto. De hoogte van deze leningen daalt echter wel. Afgelopen jaar is…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Groeiende economie zorgt voor stijging financieringen

Datum

De Nederlandse economie groeit, en daarmee ook het aantal leningen. Door de historisch lage rente en de flinke groei die onze economie doormaakt wordt er weer meer geleend. Populaire leendoelen zijn het oversluiten van de huidige financiering en de aanschaf van een (nieuwe) auto. De hoogte van deze leningen daalt echter wel.

Afgelopen jaar is er in Nederland meer geleend als in het voorgaande jaar, dit blijkt uit het Nationaal Leenonderzoek en de VFN Financieringsbarometer. Het aantal leningen is met een kwart gestegen. Van de Nederlandse huishoudens heeft 18% een consumptief krediet. De hoogte van het totaal aantal uitstaande kredieten in Nederland bedraagt € 15,4 miljard.

Lening oversluiten

In 2017 is het oversluiten van de huidige lening (33,6%) de meest populaire vorm van financiering geweest. Omdat de rente in 2017, en in 2018 nog steeds, historisch laag is hebben veel mensen hun kans schoon gezien en zijn goedkoper gaan lenen.

Geld lenen

Niet alleen het oversluiten van een lening is populair gebleken. Ook de aanschaf van een (nieuwe) auto is populair geweest in 2017. Ook is gebleken dat statistisch gezien singles het vaakst geld lenen, met name in de leeftijdsgroep 31-40 jaar. Dit zijn vaak mensen die aan het begin van hun carrière staan en weinig gespaard hebben. Zij komen komen voor grote uitgaven te staan en hebben hierbij vaak behoefte aan een consumptief krediet.

Verwachte groei

Er wordt verwacht dat het aantal consumptieve kredieten dit jaar wederom gaat stijgen. Van de ondervraagde consumenten verwacht maar liefst twee derde de komende 6 maanden een aankoop te gaan doen die gefinancierd dient te worden. Dit is het hoogste niveau in de afgelopen jaren zo blijkt uit de Financieringsbarometer. Verwachte wordt dat consumenten dit jaar een lening aanvragen voor een (nieuwe) auto, de aanschaf van een keuken of meubilair en grote huishoudelijke apparaten.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576