Let op! Geld lenen kost geld

Goedkoper krediet bij verduurzaming?

In het jaar 2050 is het de bedoeling dat geen enkel huishouden in Nederland meer op gas kookt. Dit bepaalde de overheid in 2016. De aanleg van nieuwe gasinfrastructuur wordt gestaakt, net als plicht om aangesloten te zijn op het gasnet. Het duurt nog even voordat het zover is, maar toch gaan in de nabije…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Goedkoper krediet bij verduurzaming?

Datum

In het jaar 2050 is het de bedoeling dat geen enkel huishouden in Nederland meer op gas kookt. Dit bepaalde de overheid in 2016. De aanleg van nieuwe gasinfrastructuur wordt gestaakt, net als plicht om aangesloten te zijn op het gasnet.

Het duurt nog even voordat het zover is, maar toch gaan in de nabije toekomst de eerste wijken in Nederland al van het gas af. En vele wijken zullen op termijn volgen.

Budget

De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2030 zeker 2 miljoen Nederlandse huizen van het gas af te hebben. Bovendien worden veel nieuwbouw huizen al zonder gasleiding opgeleverd.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken melde eerder dit jaar dat over het jaar 2017 al bij gemiddelde 2,1% van de afgegeven NHG-garanties gebruik is gemaakt van extra leenruimte om zo de beoogde verduurzaming te realiseren.

Voor bestaande huizen betekent deze verduurzaming echter een flinke verbouwing. Veel huizenbezitters hebben daar echter geen budget voor en zijn ook niet bereid om het spaargeld hier voor te willen gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat het om maar liefst 42% van de huizenbezitters gaat.

Financieren

Een van de beoogde maatregelen is het oprekken van de bestaande hypotheek tot 106%. Ook kunnen kopers, wie een duurzaam huis kopen, meer geld lenen op basis van het inkomen. Naast de mogelijkheden om de verduurzaming in de hypotheek onder te brengen zijn hier ook prima mogelijkheden voor met een persoonlijke lening. De rente van een persoonlijke lening is weliswaar wat hoger dan die van een hypotheek maar de looptijd en aflossing zijn over een aanzienlijk kortere periode. Hierdoor zijn de totale kosten bij een persoonlijke lening vaak veel lager, dan wanneer deze verbouwing of verduurzaming in een hypotheek wordt meegefinancierd.

Op deze manier is er voor iedereen – ook consumenten die niet over een toereikend spaarpotje beschikken – de mogelijkheid om te verduurzamen.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576