Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen is in 2013 sterk veranderd

De consument kiest namelijk steeds vaker voor veilig geld lenen met zekerheid en daarnaast sluiten steeds meer Nederlanders minder nieuwe leningen af. Wanneer er toch een geldlening afgesloten wordt, dan wordt er steeds vaker voor een persoonlijke lening gekozen. Vroeger werd de voorkeur vooral aan een doorlopend krediet gegeven. Dit blijkt uit de cijfers die…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Geld lenen is in 2013 sterk veranderd

Datum

De consument kiest namelijk steeds vaker voor veilig geld lenen met zekerheid en daarnaast sluiten steeds meer Nederlanders minder nieuwe leningen af. Wanneer er toch een geldlening afgesloten wordt, dan wordt er steeds vaker voor een persoonlijke lening gekozen. Vroeger werd de voorkeur vooral aan een doorlopend krediet gegeven.

Dit blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend heeft gemaakt. De situatie voor de kredietcrisis vergeleken met het heden laat ook zien dat het leengedrag in 2013 flink veranderd is. Zo waren er in januari 2008 nog 2,8 miljoen doorlopende kredieten met een openstaand saldo van 13,7 miljard euro. Nu, in januari 2013, zijn er nog 2 miljoen doorlopende kredieten met een openstaand saldo van 12,3 miljard, dat is een verschil van maar liefst 1,4 miljard.

Ook zijn er grote verschuivingen te zien bij de persoonlijke leningen. Zo waren er in januari 2008 376.000 persoonlijke leningen met een openstaand saldo van maar liefst 2,5 miljard euro. In februari 2013 is dit opgelopen naar 404.000 persoonlijke leningen met een openstaand saldo van 3,2 miljard. Er zijn dus de afgelopen periode meer persoonlijke leningen afgesloten en minder doorlopende kredieten. Aan de hand van de gegevens kun je dus stellen dat een persoonlijke lening op dit moment populairder is dan een doorlopend krediet.

De verschillen tussen doorlopend krediet en een persoonlijke lening

Deze leenvormen bestaan al een lange tijd maar toch zijn er veel mensen die niet het verschil weten tussen een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet wordt gezien als de meest flexibele manier van lenen, terwijl het ook de meeste onzekerheid oplevert. Zo kan er bij een doorlopend krediet op elk gewenst moment weer geld opgenomen worden tot de afgesproken kredietlimiet.

Dit ligt bij een persoonlijke lening anders. Bij een persoonlijke lening wordt er per maand een vast bedrag afbetaald aan rente en aflossing. Je hebt dus een vaste looptijd, een vaste rente en een vaste maandtermijn. De persoonlijke lening is dus minder flexibel, maar zal wel meer zekerheid bieden.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576