Sneller dan verwacht begint de kredietcrisis ook zijn effect te hebben op de Nederlandse woningmarkt. De woningmarkt is nog niet in een recessie maar het lenen van geld voor de aanschaf van een woning is in tijden niet zo duur geweest. Zo is de rente inmiddels bijna twee keer zo duur als drie jaar geleden, toen deze rond de drie procent stond.
Zowel in Nederland alsook bij onze zuiderburen duwt de kredietcrisis de rente op hypothecaire en consumptieve financieringen de hoogte in, stelt Belgische bank Argenta vast. Hypotheekverstrekkers zijn steeds meer geneigd hun winstmarges te verhogen omdat zijzelf steeds moeizamer aan geld kunnen komen.
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis een jaar geleden is het voor de banken steeds moeilijker geworden om aan geld te komen. Niet alleen lenen ze minder aan elkaar uit, vanwege het slechte vertrouwen onderling, het is ook vrijwel onmogelijk geworden om portefeuilles met hypothecaire kredieten door te verkopen. De eerst nogal gretige beleggers zijn inmiddels bijna allergisch voor ‘herverpakte’ hypothecaire kredieten omdat ze aan de basis liggen van de huidige financiële crisis. Onderling geld lenen is daarom alleen nog mogelijk tegen een forse meerprijs. Om rendabel te blijven, rekenen de banken die bijkomende kosten alsmaar meer door aan de eindklant. De consument is zo uiteindelijk de dupe van de vertrouwensbreuk die de banken onderling hebben opgelopen.
Onlangs is door een landelijke adviesketen becijferd wat dat betekent op de Nederlandse markt. In 2006 lag het hypotheektarief voor een vaste rente op tien jaar 0,63 procentpunt hoger dan de tienjarige rente op de internationale kapitaalmarkt. Vandaag is de marge opgelopen tot meer dan 1 procentpunt.
Woningkopers betalen dus meer rente op hun hypotheek omdat banken met hogere winstmarges werken, bovenop de gewone stijging van de rente. Daarnaast is het voor de banken steeds moeilijker om de rente op de consumptieve financieringen zoals het Doorlopend Krediet en de Persoonlijke Lening op een laag niveau te houden. Vooralsnog slagen de meeste banken er gelukkig wel in om de rentetarieven voor leningen op het huidige, lage, niveau te houden.
Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat er grote opwaartse schokken in de rente te verwachten zijn. Daarnaast zullen de kredietadviseurs bij A-Krediet de renteschommelingen nauwlettend in de gaten houden en voor onze cliënten blijven shoppen bij de verschillende banken om de laagst mogelijke rente te garanderen.