Let op! Geld lenen kost geld

Garantieregeling Bos alsnog een succes

De bestuurders van alle Nederlandse banken hebben met minister Wouter Bos van Financiën afgesproken dat ze allemaal gebruik gaan maken van zijn garantieregeling. Dat hebben de banken vrijdag afgesproken met het ministerie van Financiën. Alle banken De meeste van hen zullen een beroep gaan doen op de garantiestelling om geld te kunnen lenen. Het ministerie…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Garantieregeling Bos alsnog een succes

Datum

De bestuurders van alle Nederlandse banken hebben met minister Wouter Bos van Financiën afgesproken dat ze allemaal gebruik gaan maken van zijn garantieregeling. Dat hebben de banken vrijdag afgesproken met het ministerie van Financiën.

Alle banken

De meeste van hen zullen een beroep gaan doen op de garantiestelling om geld te kunnen lenen. Het ministerie van Financiën kan nog niet aangeven voor welk bedrag de banken aanspraak zullen maken op de regeling. Banken die geen lening nodig hebben zullen meehelpen met uitvoering van de regeling. Dat zullen zij doen door onder meer geld uit te lenen met de garanties van de overheid. ‘Op die manier doen alle grote financiële instituties mee,’ zegt Bos ‘Ze wantrouwden elkaar, maar wij garanderen terugbetaling van leningen.

200 miljard

De hoop van Financiën is dat met de garantieregeling de onderlinge kredietverlening van banken weer op gang komt. Die is sinds het uitbreken van de kredietcrisis opgedroogd. Vervolgens moeten banken weer kredieten gaan verstrekken aan bedrijven, zo is de bedoeling. ‘Als banken aan elkaar lenen, is het ook makkelijker aan bedrijven te lenen’, zei minister Bos van Financiën. De regeling omspant een totaal bedrag van maximaal 200 miljard euro.

Ontevreden

Bos toonde zich eerder zeer ontevreden over de regeling waar nauwelijks gebruik van werd gemaakt door de banken en vond het noodzakelijk om de banken bij elkaar te roepen voor een spoedoverleg over de bezwaren van de regeling. Na afloop van het overleg is bereikt dat alle banken gaan meewerken aan de regeling.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576