Let op! Geld lenen kost geld

Flitskredieten zijn onnodig duur

Maar toch beseffen veel mensen niet dat flitskredieten onnodig duur zijn. Volgens het onderzoeksbureau MoneyView is het nog steeds mogelijk om online een flitskrediet af te sluiten. Wat is een flitskrediet? Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en een laag leenbedrag, variërend van enkele tientallen tot honderden euros. Aanbieders van flitskredieten mogen…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Flitskredieten zijn onnodig duur

Datum

Maar toch beseffen veel mensen niet dat flitskredieten onnodig duur zijn. Volgens het onderzoeksbureau MoneyView is het nog steeds mogelijk om online een flitskrediet af te sluiten.

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en een laag leenbedrag, variërend van enkele tientallen tot honderden euros. Aanbieders van flitskredieten mogen geen kosten rekenen die hoger zijn dan het wettelijk maximum van 15%. MoneyView laat zien dat aanbieders enorm hoge kosten rekenen die ver boven dit wettelijk maximum uitkomen. Daarom onderneemt de AFM actie tegen deze aanbieders.

Garantieverzekering

Veel aanbieders van flitskredieten willen dat er een derde partij garant staat voor de terugbetaling van de lening. Wanneer er niemand is die dit voor je wilt doen, dan is het mogelijk een om garantieverzekering af te sluiten bij een flitskrediet.

Voor deze verzekering betaal je, bij een lening van € 200,-, zo’n € 50,- als de lening een kleine maand loopt. Uiteraard vindt de AFM dit soort praktijken onwenselijk. Daarnaast zijn er ook aanbieders zonder vergunning. Zij mogen niet eens actief zijn op de Nederlandse markt.

Hoge advieskosten

Er zijn ook aanbieders die volgens MoneyView advieskosten rekenen terwijl dit voor de lening niet is toegestaan. Hierbij geven de aanbieders aan deze kosten voor het advies van de verzekering te rekenen en niet voor de lening.

Opvallend is dat de advieskosten voor bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, bij een lening van slechts enkele honderden euro’s, variëren tussen de € 19,- en € 143,-. Hoe hoger het leenbedrag, hoe hoger de advieskosten die je voor een overlijdensrisicoverzekering moet betalen. Al deze kosten worden van je krediet afgetrokken. Zo krijg je bij een flitskrediet van € 750,- een bedrag van € 604,50 en bij een flitskrediet van € 200,- heb je maar de beschikking over € 159,50. Je betaalt als klant dus altijd een flink bedrag voor dit (onnodige) advies. Daarbij komt dat de lening vaak slechts enkele honderden euro’s groot is en deze maximaal 30 dagen mag lopen. Een verzekering hiervoor lijkt dan ook erg overdreven.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576