Let op! Geld lenen kost geld

Een aantrekkelijke klant ontvangt goedkoop krediet

Althans dit is wat het Financieel Dagblad meldt. Bankiers en adviseurs vertellen het FD dat de “recessiebestendige” bedrijven leningen kunnen krijgen die soms net zo gunstig zijn als in de jaren voor de crisis. Het gaat dan natuurlijk wel om bedrijven die stabiele inkomsten en een goede balans hebben. Daarnaast vragen banken voor deze bedrijven…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Een aantrekkelijke klant ontvangt goedkoop krediet

Datum

Althans dit is wat het Financieel Dagblad meldt. Bankiers en adviseurs vertellen het FD dat de “recessiebestendige” bedrijven leningen kunnen krijgen die soms net zo gunstig zijn als in de jaren voor de crisis. Het gaat dan natuurlijk wel om bedrijven die stabiele inkomsten en een goede balans hebben. Daarnaast vragen banken voor deze bedrijven niet alleen een lage rente, maar laten ze ook vaak de beperkende leningsvoorwaarden soms vallen.

Alles uit de kast voor de aantrekkelijk klant

“Als het om een aantrekkelijke klant gaat, halen banken alles uit de kast. Banken vertonen kuddegedrag in hun jacht op dit soort klanten”, laat Jeroen Willems, directeur bij financieel adviesbureau ICC weten.

Volgens het FD is het niet bekend hoeveel bedrijven onder deze voorwaarden geld hebben kunnen lenen, maar de laatste tijd zijn er steeds nieuwe gevallen in de publiciteit te vinden. Dat terwijl er andere midden- en kleinbedrijven steeds moeilijker aan geld kunnen komen, omdat de banken deze ondernemingen wel strenger behandelen. De Nederlandsche Bank meldt dat de kredietvoorwaarden voor het MKB sinds het begin van de crisis alleen maar aangescherpt zijn.

Kieskeurigheid heerst bij de banken

Het is vooral de kieskeurigheid van de banken wat een vooruitgang is, althans dat vinden de bankiers en adviseurs. Zo kon vrijwel iedereen in de jaren voor de crisis makkelijke geld lenen. Maar Rob Oudman, directeur van de zakenbank Leonardo & Co zegt dat de banken hierin kunnen doorschieten. “Het risico bestaat dat kredietrisico niet de juiste prijs krijgt. Je ziet situaties waarvan je je afvraagt of het bedrijfseconomisch is vol te houden”, zegt Oudman. Het is uiteraard nog maar af te wachten of het daadwerkelijk de banken dit door zullen trekken onder het verscherpte toezicht van De Nederlandsche Bank.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576