Let op! Geld lenen kost geld

Door nieuwe hypotheekregels kiest consument massaal voor annuitaire hypotheek

Dit blijkt uit een onderzoek wat gedaan is rond de hypotheekverstrekkers van Nederland. Het is erg opvallend dat het aantal afgesloten annuïtaire hypotheken zo hoog is, terwijl het aandeel van lineaire hypotheek erg marginaal blijft. “Wij hebben tot nu toe in 2013 drie keer zoveel annuïtaire hypotheken afgesloten als in 2012”, stelt een woordvoerder van…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Door nieuwe hypotheekregels kiest consument massaal voor annuitaire hypotheek

Datum

Dit blijkt uit een onderzoek wat gedaan is rond de hypotheekverstrekkers van Nederland. Het is erg opvallend dat het aantal afgesloten annuïtaire hypotheken zo hoog is, terwijl het aandeel van lineaire hypotheek erg marginaal blijft. “Wij hebben tot nu toe in 2013 drie keer zoveel annuïtaire hypotheken afgesloten als in 2012”, stelt een woordvoerder van de Rabobank.

Sinds 1 januari dit jaar komen nieuwe hypotheken alleen nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking wanneer ze deze annuïtair of lineair aflossen. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen voor een annuïtaire hypotheken kiezen. Zo zijn er bij de Hypotheekshop in de eerste 30 weken van 2013 van alle hypotheken die afgesloten zijn er 52% annuïtaire hypotheken.

Ook de bank ABN AMRO ziet dat de annuïtaire hypotheken verkozen worden boven de lineaire hypotheek. Volgens de woordvoerder van de ABN AMRO komt dit doordat consumenten graag zekerheid over hun maandlasten willen hebben. Zo zijn de maandelijkse lasten bij een annuïtaire hypotheken de hele looptijd gelijk, tenzij natuurlijk de hypotheekrente veranderd.

“Behalve de zekerheid over de maandlasten kunnen juist ook de relatief hoge aanvangslasten bij een lineaire hypotheek voor de consument een reden zijn om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek”, voegt Bulthuis toe. “Omdat je bij lineair in het begin hoge maandlasten hebt kun je bij deze aflossingsvorm bij de bank vaak minder lenen dan met een annuïtaire hypotheek.”

“De regelgeving rondom hypotheekverstrekking en hypotheekrenteaftrek, heeft dus grote invloed op de hypotheekkeuze van consumenten” stelt Bulthuis. Ook de cijfers van het HDN laten zien dat de regelgeving een belangrijke rol speelt. Zo wordt sinds de wettelijke introductie van banksparen in de jaren vanaf 2008 deze aflosvorm steeds populairder ten koste van andere hypotheekvormen. En nu de overheid heeft bepaald dat alleen nog annuïtaire en lineaire hypotheken voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen, nemen juist deze hypotheekvormen een vlucht.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576