Let op! Geld lenen kost geld

De hypotheekakte: wie begrijpt er nog wat van?

Ze zijn doorgaans moeilijker te lezen als menig wetenschappelijke publicatie: de hypotheekakte. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat menig huizenkoper weinig begrijpt van de hypotheekakte. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Moeilijkste Nederlandse teksten Uit een recent onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat de teksten voor de hypotheekakte de moeilijkste…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

De hypotheekakte: wie begrijpt er nog wat van?

Datum

Ze zijn doorgaans moeilijker te lezen als menig wetenschappelijke publicatie: de hypotheekakte. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat menig huizenkoper weinig begrijpt van de hypotheekakte. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Moeilijkste Nederlandse teksten

Uit een recent onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat de teksten voor de hypotheekakte de moeilijkste teksten zijn die in het Nederlands worden opgesteld. Moeilijker dan de doorgaans moeilijk leesbare verkiezingsplannen en wetenschappelijke publicaties. Gemiddelde 5,7 letters per woord, 20 woorden per zin, vol vakjargon en ingewikkelde taalconstructies: de doorsnee hypotheekakte is niet doorheen te komen.

Een verklaring hiervoor is dat notarissen, die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van deze aktes, teveel informatie in een enkele zin willen stoppen. Het gevolg is dat de stukken tekst in een hypotheek akte onleesbaar worden.

De onderzoekers hebben geprobeerd de teksten leesbaarder te maken door eenvoudiger taalgebruik toe te passen. Het resultaat: maar liefst een derde van de proefpersonen geeft aan nog steeds weinig van de teksten te begrijpen.

Omdat de onderzoekers na het lezen van 21 hypotheekaktes van 21 aanbieders geen weg zien om de hypotheekakte leesbaarder te maken is de hulp van de AFM ingeroepen.

A-Krediet

De hypotheek behoort net als leningen en verzekeringen tot de diensten van A-Krediet. Wij begrijpen dat het kopen van een huis al spannend genoeg is en dat je tijdens dit traject niet zit te wachten op zaken als onleesbare teksten. Daarom doen wij er ook alles aan om het gehele traject van hypotheekaanvraag zo begrijpelijk mogelijk te laten verlopen. Voor een vraag over je hypotheek – of het nou om de hypotheekakte gaat of iets anders waar je niet uit komt – staan onze adviseurs voor je klaar.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576